Analisten verwelkomen overname Alcatel-Lucent door Nokia, deal lijkt rond

Het Finse Nokia heeft aangekondigd om zijn Frans-Amerikaanse branchegenoot Alcatel-Lucent over te nemen. Analisten zijn overwegend positief over de voorgestelde deal, maar wijzen er ook op dat er niet alleen maar voordelen kleven aan de samenvoeging. Voorlopig houden zij vast aan hun huidige taxaties voor beide aandelen.

Nokia zal Alcatel-Lucent voor een bedrag van 15,6 miljard euro overnemen en verder gaan onder de naam Nokia Corporation. Het hoofdkantoor zal gevestigd worden in Finland en het nieuwe bedrijf zal geleid worden door de huidige Nokia bestuurders.

De overname gebeurt in aandelen. Het nieuwe conglomeraat komt voor tweederde in handen van de huidige aandeelhouders van Nokia , terwijl die van Alcatel-Lucent een derde van de aandelen in handen krijgen.

Positieve gevolgen

De Zwitserse zakenbank Credit Suisse denkt dat de overname voor zowel Alcatel-Lucent als Nokia positief is. Analist Akhal Sultania verwacht dat het bijvoorbeeld op lange termijn bij zal dragen aan de winst per aandeel van het Finse bedrijf. Daarnaast wijst de analist erop dat Nokia door de aankoop zijn positie in de verenigde Staten versterkt.

Wel merkt Sultania op dat er nog veel onduidelijkheid is over een aantal onderdelen, zoals navigatiedivisie HERE. Voor zowel Nokia als Alcatel-Lucent heeft Credit Suisse momenteel het advies op ‘outperform’ staan.

Hoogwaardige activa

Barclays stelt in zijn onderzoeksrapport dat de transactie en de hoogwaardige activa van Alcatel-Lucent ertoe kan bijdragen dat Nokia in verschillende segmenten kan groeien. Daarmee bereiden de Finnen zich voor op een toekomstige groei, aldus de analist.

Bij de Britse zakenbank is de huidige waardering echter nog gebaseerd op de aanname dat beide ondernemingen zelfstandig zijn. Zodoende staat voor Alcatel-Lucent het advies nog op ‘overweight’, terwijl Nokia bij op ‘equal weight’ staat.

Nokia verkopen

Er zijn ook analisten die weliswaar voordelen zien voor Alcatel-Lucent, maar stellen dat Nokia nog moet bewijzen dat de overname zijn meerwaarde gaat hebben.

Zo stelt S&P Capital IQ dat de Finnen met de overname vooral winstgevendheid willen verdedigen ten opzichte van de grotere spelers. In de Verenigde Staten kan het marktaandeel van Nokia door de overname fors worden uitgebreid. Mede daarom heeft het effectenhuis in het licht van de zwakke euro zijn winstverwachtingen voor Nokia verhoogd. Wel blijft het advies voor Nokia op ‘sell’ staan. Alcatel-Lucent staat zoals verwacht bij S&P Capital IQ op ‘buy’.

Ook Bernstein Research heeft voor Nokia een verkoopadvies uitstaan. Analist Pierre Ferragu stelt dat de markt rijp is voor een consolidering. In de markt voor draadloze netwerken heeft Alcatel-Lucent met een marktaandeel van 10% zelfstandig volgens de analist geen kan om een winstgevende groei te realiseren, maar kan de winstgevendheid van een partner juist wel toenemen. In dit verband zou een fusie nuttig en waardevol zijn voor Nokia , aldus Ferragu.

Desondanks ziet hij geen reden zijn advies voor het bedrijf opwaarts bij te stellen. Voor Alcatel-Lucent hanteert Bernstein Research een koopadvies.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.