Downside Gamestop lijkt beperkt

Svenhubens
Sven Hubens

GameStop is een ouderwetse Amerikaanse verkoper van games. Ze verkopen de hardware, software, tweedehands spellen, gaming accesoires, et cetera. Ze zitten in de fysieke handel en opereren veel vanuit fysieke winkels.

GameStop is de afgelopen jaren flink afgestraft op de beurs. En terecht. Het business model met ouderwetse winkelhandel is niet meer helemaal van deze tijd. Ze hebben de slag naar het online gamen gemist. Management heeft erg laat geprobeerd het tij te keren. Dit mislukte en GameStop besloot zichzelf te koop te zetten. Een deel van de business is enkele maanden geleden verkocht maar verkoop van het gehele bedrijf is er niet van gekomen. Volgens GameStop waren er partijen geïnteresseerd maar konden zij de financiering niet rond krijgen.

Tot voor kort was er dus hoop op een mooie gehele overname van GameStop door een private equity bedrijf en was de prijs een beetje opgeleefd vanaf het dieptepunt van $12. Nu de overname fantasie eruit is, is GameStop hard afgestraft. De markt prijsde haar terug van $16 naar net iets boven de $11 (zie onderstaande grafiek).

Aandelenkoersgamestop
Het helpt zeker niet mee dat GME constant wordt vergeleken met het drama van Blockbuster. Blockbuster ging begin dit decennium failliet. Het verdienmodel was oud, schulden hoopten zich op en op een gegeven moment was het einde oefening. GME is hierdoor een aandeel dat extra uit de gratie is. Daarnaast zijn partijen als Amazon, Netflix en Sony bezig de gaming industrie te veranderen en een goed platform op te zetten voor downloadbare games. Fysieke games zouden dan op een gegeven moment passé zijn. Dit kan echter nog wel even duren voordat het zover is maar het zou best kunnen dat GME over 10 jaar ook passé is. De markt verwacht echter dat GME al binnen enkele jaren ‘uitgespeeld’ is.

Echter, elk aandeel heeft een prijs waarop kopen een verstandige keuze kan zijn. Men kan soms beter een haperend bedrijf op een spotgoedkope prijs kopen dan een goed bedrijf op een veel te dure prijs.

GME verdient behoorlijk veel geld. Het wordt wat minder maar voor 2019 wordt nog een winst van $2.5 per aandeel geprijsd. De jaren erna zal dat net boven de $2 dollar liggen denken de experts. GME heeft volop cash na de verkoop van een deel van het bedrijf. Ze hebben ongeveer $1.2 miljard in cash en een schuld van $800 miljoen. Momenteel betalen ze ook nog eens 13% dividend per jaar.

Slecht scenario

In een slecht scenario zal het aandeel de komende tijd verder wegzakken tot onder de $10. Daar zou sterke weerstand moeten liggen. Een vijandige overname is op dat moment erg voor de hand liggend. Als een partij denkt dat het tij te keren is, is GME een absolute ‘no-brainer’ op dat moment en kunnen ze waarschijnlijk de tent voor een dollar of 12 oprapen.

Waarschijnlijker scenario

Persoonlijk verwacht ik dat het management, dat ondertussen op zoek is naar een ervaren en hooggekwalificeerde CEO, binnenkort een aandeleninkoop programma aankondigt. Wellicht dat ze daarnaast ook wat schuld willen aflossen en enige cash willen aanhouden zodat de nieuwe CEO geld heeft om veranderingen te kunnen doorvoeren. Ik verwacht dat de koers positief gaat reageren op een aandelen inkoopprogramma. Daarnaast kan een enkele positieve verassing, zoals beter dan verwachte cijfers, de koers snel laten oplopen. Een opleving naar $13 tot $15 dollar lijkt waarschijnlijk waarbij de ‘downside’ erg gelimiteerd is met verwachte grote weerstand onder de $10. Met $4 netto cash en een verwachte winst van $2.50 voor 2019 is er op deze prijs, maar zeker onder de $10, een behoorlijke veiligheidsmarge in het aandeel ingebouwd. GME is een prima aandeel om onder de $12 op te pikken en aan te houden tot $15 à $16. Ondertussen ontvangt men ook nog het dividend.

De auteur, Sven Hubens, is oprichter van Hubens Capital. Hubens Capital richt zich op het geven van vermogensadvies aan particulieren en het analyseren van de vooral wat kleinere value stocks.