Wederom outperformance Unilever verwacht

De taxaties en groeiverwachtingen van Unilever blijven hooggespannen bij de (inter-) nationale zakenbanken en instituten. Bij veel partijen staat het aandeel al zeer lang op de kooplijsten en dat heeft beleggers geen windeieren gelegd. De afgelopen jaren is het aandeel gemiddeld zo’n 4,50% gestegen. In combinatie met het stabiele dividendrendement van rond de 3,50% leverde het aandeel Unilever haar beleggers zo’n 8% per jaar op. Momenteel noteert het aandeel ongeveer 7 euro onder het gemiddelde koersdoel van 28,30 euro. In de jaren waarin Unilever haar outpeformance leverde bedroeg haar koerswinstverhouding rond de 15. Momenteel bedraagt Unilever ’s forward P/E 13,21.

Morgan Stanley en Petercam zijn de enige instituten die het aandeel op de verkooplijst hebben staan. De overige instituten hebben recent hun koopadviezen gehandhaafd. Friesland Bank herhaalde onlangs haar koopadvies. De analisten spreken van een ‘pullback-beweging’ van Unilever ’s aandelenkoers en gaan uit van een technisch herstel. De analisten van Rabo Securities en UBS hebben onlangs hun koersdoelen voor het aandeel opwaarts bijgesteld (resp. 29 euro en 27 euro).

Overname Inmarko
Vandaag maakte Unilever bekend dat het de Russische ijsfabrikant Inmarko gaat overnemen. In haar persbericht van vandaag meldt Unilever dat Rusland tot haar ‘priority countries’ behoort. Inmarko is in 1991 opgericht en is Rusland’s grootste ijsproducent. In 2007 had het bedrijf een omzet van 115 miljoen euro. Inmarko heeft in centraal en oost-Rusland een sterke merknaam en productenportfolios. Het bedrijf heeft fabrieken in Novosibirsk, Omsk en Tula. Bij Inmarko werken rond de 4500 mensen. Unilever verwacht dat de overname dit voorjaar afgerond zal worden. Over een overnamebedrag wordt niets vermeld in het persbericht.

Op 15 mei 2008 organiseert Unilever haar algemene vergadering van aandeelhouders. De resultaten over 2007 worden op 7 februari 2008 gepresenteerd.