EADS afgewaardeerd

EADS is in de afgelopen dagen flink afgewaardeerd door diverse analisten. Aanleiding hiervoor was de conference call van EADS waarin zij de verwachtingen voor de komende jaren presenteerden. Vliegtuigbouwer Airbus, onderdeel van EADS, duwde de Airbus Group dieper in de rode cijfers dan werd verwacht.

Van winst naar verlies
Het nettoverlies van EADS over 2007 kwam uit op 446 miljoen euro. Analisten hadden een verlies verwacht van 329 miljoen euro. In 2006 boekte EADS nog een winst van 99 miljoen euro.

De opbrengsten in 2007 kwamen uit op 39,1 miljard euro, waar dit een jaar eerder 39,434 miljard euro bedroeg. Analisten hadden de opbrengsten geschat op 39,278 miljard euro.

De opbrengsten van Airbus waren in 2007 licht hoger dan het jaar daarvoor; 25,216 miljard euro tegenover 25,190 miljard euro. Maar het verlies van 881 miljoen euro dat het concern rapporteerde was slechter dan de meeste analisten hadden verwacht.

Voor 2008 verwacht EADS een operationele winst te behalen van 1,8 miljard euro en worden de opbrengsten geschat op 40 miljard euro. De marktverwachtingen omtrent de operationele winst is 2,1 miljard euro en dus boven die van EADS.

Groeimarkt Rusland
Airbus, onderdeel van EADS, ziet in de Russische markt een flinke afzetmarkt. Rusland is de op vijf na grootste markt voor commerciële vliegtuigen. Airbus verwacht tussen nu en 2026 ruim 900 vliegtuigen te verkopen aan Russische vliegtuigmaatschappijen. Aan alle Sovjetrepublieken denkt Airbus in dezelfde periode 1290 toestellen aan de man te brengen, wat een totale waarde omvat van 104 miljard euro. Airbus verwacht dat de luchtvaartmarkt in Rusland jaarlijks zal groeien met 6,2%, tegenover een gemiddelde groei wereldwijd van 4,9%.

Risico’s
Er zijn een aantal risico’s waar de analisten op wijzen welke van negatieve invloed kunnen zijn op EADS. Hieronder volgt een overzicht:

  • Verdere afzwakking van de Amerikaanse dollar
  • Vertraging in de oplevering van de A400M; het nieuwe militaire toestel
  • Groeiende risico’s in de luchtvaart zorgt ervoor dat investeerders huiverig zijn om nieuw geld te stoppen in deze sector


    A400M

    Analisten verdeeld
    Menig analist heeft na de presentatie van cijfers het advies en/of koersdoel neerwaarts bijgesteld. Hierdoor bedraagt het gemiddeld koersdoel op dit moment 22,44 euro. De consensus over het aandeel is verdeeld met 9 koop-, 8 houd- en 3 verkoopadviezen.