Hunter Douglas wellicht van de beurs

De financieel directeur van Hunter Douglas , Leen Reijtenbagh, maakte vandaag (woensdag 13 maart, red.) tijdens de presentatie van de jaarcijfers bekend dat het concern haar beursnotering wil beëindigen. Hunter Douglas heeft een bod op de stukken van minderheidsaandeelhouders van in totaal 576,2 miljoen euro

Cijfers 2007
Over 2007 behaalde Hunter Douglas een winst van 309,4 miljoen dollar. Dit is een daling van 5,4% ten opzichte van een jaar eerder. De omzet kwam uit op 3,02 miljard dollar, een stijging van 15,1%. Het Bedrijfsresultaat (vóór buitengewone last) daalde ten opzichte van het jaar ervoor met 4,6% tot USD 325,5 miljoen. In 2006 bedroeg dit USD 341,1 miljoen.
De Rotterdamse raambekleder wil haar aandeelhouders een dividend uitbetalen van 2 euro.

Hunter Douglas is wereldmarktleider op het gebied van raambekleding, met ondermeer het merk Luxaflex®. Daarnaast is het een vooraanstaand producent van bouwproducten. Alle geografische gebieden behaalden een organische groei, met uitzondering van Noord-Amerika en Australië. Europa vertegenwoordigde 42% van de omzet, Noord-Amerika 42%, Latijns-Amerika 6%, Azië 6% en Australië 4%. Raambekledingproducten vertegenwoordigden 87% van de omzet en bouwproducten en overige producten 13%. Het bedrijfsresultaat was hoger in Europa, Azië en Latijns Amerika, waarmee de afname in Noord-Amerika en Australië werd gecompenseerd.


Luxaflex®

Uitkopen
Hunter Douglas zint al enkele jaren op het uitkopen van haar minderheidsaandeelhouders. In 2005 verhoogde bestuursvoorzitter Ralph Sonnenberg zijn belang in Hunter Douglas van 52% naar 72%. Dit belang is ondergebracht in Sonnenberg’s investeringsvehikel Bergson. Reijtenbagh gaf tijdens de presentatie aan dat het eerder niet aantrekkelijk was om nog meer aandelen in te kopen vanwege de dividendbelasting van 15% die betaald dient te worden bij een dergelijke bod. Deze belasting is echter dit jaar komen te vervallen.

Het bod van 576,2 miljoen euro komt neer op 43 euro per aandeel in contanten. Dit is een premie van 17,1% ten opzichte van de slotkoers van gisteren. De minderheidsaandeelhouders hebben een belang van meer 25%. Om het bod te kunnen doen wil de raambekleder onder meer een deel van zijn beleggingsportefeuille verkopen.

Kwestie van tijd
Analisten noemen het bod aan de lage kant. Echter lijkt het volgens hen een kwestie van tijd voordat Hunter Douglas van de beurs verdwijnt.
Het aandeel wordt niet door veel analisten gevolgd. Op dit moment zijn er slechts 4 analisten die het aandeel volgen. Er zijn 3 houdadviezen en één verkoopadvies afgegeven.