Koers/winstverhoudingen supermarkten in lijn met elkaar

De waarderingen voor de Europese large cap supermarkten is behoorlijk uniform. Binnen deze sector zijn er op Super de Boer na geen uitbijters. De gemiddelde koers/winstverhouding ligt op 19, dit is boven het historische gemiddelde van 15. In Nederland hebben Sligro en Ahold de laagste koers/winstverhoudingen.

In België en Frankrijk zien we dat Delhaize (15,51), Colruyt (20,49) en Carrefour (19,96) waarderingen hebben die behoorlijk rond het gemiddelde liggen. Dissonant blijft het geplaagde Super de Boer (voorheen Laurus). Super de Boer heeft in 2007 weer winst kunnen realiseren maar noteert desondanks met de hoogste koers/winstverhouding (37,22). De consensus onder de analisten is dat bij een eventuele prijzenoorlog de grote bedrijven de sterkste troeven in handen hebben: voor Nederland Ahold en in België Delhaize . Beide aandelen hebben ook mede om deze reden de hoogste consensus van de supermarkten die actief zijn in de Benelux.


Bron: www.analist.nl/pro

Bovenstaande tabel toont de koers/winstverhoudingen van de Europese en de Amerikaanse supermarkten (alleen de in Amerika aan de Dow 30 en NASDAQ 100 genoteerde supermarkten). Te zien is dat er een hoge cohesie is qua waarderingen: de verschillen tussen de gemiddelden en de medianen zijn vrij klein en in 2007 is dit verschil het kleinste. In 2007 maakten al deze bedrijven winst. Opvallend is dat de bedrijven in de Benelux lagere waarderingen hebben de overzeese bedrijven zoals Whole Foods Market en Tesco .