Overname belang Alcon positief ontvangen door analisten

Deze week maakte het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis bekend het belang van het eveneens Zwitserse Nestlé in oogproductenconcern Alcon over te willen nemen. Als de overname is afgerond is Novartis marktleider in de oogheelkunde. Het geld dat Nestlé met deze transactie ontvangt zal mogelijk worden aangewend om in de nabije toekomst haar belang in het Franse cosmeticaconcern L’Oreal te vergroten. Analisten reageerden positief na het bericht van Novartis .

Voorkoming biedingstrijd
Op dit moment heeft Nestlé een belang van 77% in Alcon. Novartis zal in eerste instantie een belang van 25% verwerven voor een bedrag van 7 miljard euro. Daarnaast ontvangt het een optie voor de overige 52%. Hierbij is Novartis verplicht deze aandelen over te nemen wanneer Nestlé ze aanbiedt voor minder dan 181 dollar per stuk. Wanneer de prijs 181 bedraagt, mag Novartis zelf bepalen of de overname door zal gaan. De partijen hebben deze constructie bedacht om te voorkomen dat er een biedingstrijd ontstaat met concurrerende partijen omtrent de overname. Deze optie zou voltrokken worden in de periode tussen 2010 tot 2011 voor een bestgesteld bedrag van bijna 18 miljard euro.

Alcon is één van de grootste producenten van lenzen en oogverzorgingsproducten. In 2007 had Alcon een omzet van 5,6 miljard dollar en haade het concern een nettowinst van 1,6 miljard euro.



Belangvergroting
Nestlé heeft op dit moment een belang van 28,9% in L’Oreal. Verwacht wordt dat het concern in de nabije toekomst haar belang wil gaan vergroten in het concern met het verkregen geld door de verkoop van haar belang in Alcon.

Novartis hoog op kooplijsten
De afgelopen dagen zijn er overwegend koopadviezen afgegeven voor Novartis . Analisten beschouwen het als een goede deal voor Novartis omdat het door deze overname marktleider wordt in het segment. Daarnaast zien de analisten Alcon als een complementaire overname.

Op het moment van schrijven zijn er 24 koop-, 13 houd- en 3 verkoopadviezen afgegeven. Hierdoor ontstaat een positieve consensus. Binnen de sector farmaceuten heeft het aandeel de meeste koopadviezen gekregen, maar is het niet de lijstaanvoerder. Dit is voorbehouden aan Cephalon , genoteerd in de NASDAQ 100.