Winstwaarschuwing GE slecht ontvangen door analisten

Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric kwam vorige week met tegenvallende winstcijfers naar buiten voor het eerste kwartaal van 2008. De winst kwam lager uit dan analisten hadden verwacht. Het concern wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de markt. Een aantal analisten heeft na de bekendmaking zijn advies en/of koersdoel voor het aandeel neerwaarts bijgesteld.

Cijfers Q1’08
In de eerste drie maanden van 2008 realiseerde General Electric een winst van 4,3 miljard dollar. Dit komt neer op 0,43 dollar per aandeel, wat een daling van 6 procent betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst per aandeel uit voortgezette activiteiten daalde met 8 procent en kwam uit op 4,4 miljard dollar, oftewel 0,44 dollar, waar 0,51 dollar werd verwacht. De omzet kwam uit op 42,2 miljard dollar, een stijging van 8 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De zwakte in de financiële dienstenactiviteiten als gevolg van de problemen op de kapitaalmarkt zorgde met name voor de mindere resultaten. De financiële activiteiten van General Electric vielen vooral tegen. De winst bij de divisie voor commerciële leningen daalde met 20 procent. Bij de tak voor consumentenbankieren, GE Money, ging de winst met 19 procent naar benenden. Daarnaast liet ook de medische divisie een minder resultaat zien. De divisie noteerde een winstdaling van 16 procent. Het Nederlandse Philips is één van de concurrenten op dit vlak voor General Electric .

Winstverwachting 2008 verlaagd
Voor 2008 is de verwachting voor de winst per aandeel verlaagd naar 2,20 – 2,30 dollar. Analisten gingen voor 2008 uit van een winst per aandeel rond de 2,43 dollar. De nieuwe schatting komt neer op een groei van 5 procent ten opzichte van 2007, waar General Electric eerder nog uitging van een groei van tenminste 10 procent.

Voor het tweede kwartaal van 2008 rekent het concern op een winst per aandeel van 0,53 – 0,55 dollar. Dit is eveneens onder de 0,58 dollar die analisten verwachtten.

Analisten stellen advies bij
De consensus is na de bekendmaking van de slechte cijfers minder positief geworden. De analisten van Bear Stearns vonden het nieuws zelfs zo schokkend dat zij hun advies hebben verlaagd van kopen naar verkopen. Naast de analisten van Bear Stearns heeft ook analist Sven Diermeier van Independent Research zijn advies verlaagd van kopen naar verkopen. Hiermee komt het totaal aan verkoopadviezen op 2. Daarnaast zijn er op dit moment 5 houd- en 13 koopadviezen afgegeven. Vele analisten stelden hun koersdoel neerwaarts bij waardoor het gemiddeld koersdoel op dit moment is vast gesteld op 38,80 dollar. Door de daling van de koers van het aandeel is het verwachte rendement opgelopen naar 22,20%.

GE maakt beloftes niet waar
RTLZ brengt voor u de feiten omtrent het nieuws van General Electric in beeld. klik hier voor het fragment.