Plaatsing Ajax voor Champions League zorgt voor koersexplosie

AFC Ajax wist zich woensdagavond ten koste van Dinamo Kiev te plaatsen voor de Champions League. Dit zorgde ervoor dat het aandeel donderdag op de beurs werkelijk omhoog schoot, aangezien deze prestatie zorgt voor veel inkomsten voor de voetbal uit Amsterdam en de financiële situatie hierdoor verbetert.

Champions League
Ajax won woensdagavond thuis van Dynamo Kiev met 2-1, waar het vorige week nog genoegen moest nemen met 1-1. Voor supporters werd de overwinning gevierd alsof het kampioenschap net was binnen gehaald.

Maar niet alleen supporters bleken opgelucht. Ook beleggers waren blij met de plaatsing voor de groepsfase in de Champions League. De plaatsing zorgt er namelijk niet alleen voor dat Ajax op sportief niveau hoger mag acteren, maar dat het ook financieel lucratief is. De koers van het aandeel steeg donderdagmorgen met ruim 9%.

Verwacht wordt dat de Champions League Ajax het komende seizoen een extra omzet zal opleveren van 25 miljoen euro. Wanneer Ajax zich niet zou hebben geplaatst voor de koningsklasse zou de voetbalclub wederom een fors verlies hebben geleden. Afgelopen seizoen leed Ajax een verlies van ruim 21 miljoen euro.

De Europa League, dat onder de Champions League zit, zou Ajax veel minder hebben opgeleverd, zou blijkt uit de cijfers die over het afgelopen seizoen bekend zijn. De plaatsing alleen al voor de Champions League levert Ajax ruim 7,1 miljoen euro op, terwijl het startgeld voor de Europa League slechts 0,9 miljoen euro bedraagt. Daarnaast liggen de tv-rechten voor de Chamions League significant hoger. Ook overwinningspremies zijn stukken lucratiever. Een overwinning van een wedstrijd in de Champions League levert 800.000 euro op, in de Europa League 120.000 euro. Hoe verder Ajax zou komen in de Champions League zou dus resulteren in een vliegwiel in de inkomsten.

Koersverloop
De koers van het aandeel is uiteraard zeer onderhevig aan de sportieve prestaties van de voetbalclub. De afgelopen jaren daalde de koers van het aandeel van 9,50 euro in 2006 naar een dieptepunt van bijna 5,50 euro eind 2008. Vervolgens veerde de koers weer op tot een niveau van 7,25 euro begin 2009, om daarna te dalen tot rond een niveau van 6,50 euro. Dit had veelal te maken met de sportieve prestaties. De afgelopen jaren wist Ajax niet de landstitel te bemachtigen of zich te plaatsen voor de Champions League.

De koers van het aandeel kan in de komende periode verder oplopen naarmate Ajax verder reikt in de Champions League en weet mee te doen om de landstitel. Een bijkomend effect is dat de spelers van Ajax meer waard worden door de ervaring die zij nu zullen opdoen in de koningsklasse. Hiermee wordt hun marktwaarde hoger waardoor Ajax hieruit meer kapitaal kan verkrijgen. Al met al mag gesteld worden dat de plaatsing van Ajax voor de Champions League zowel de supporters als de aandeelhouders geen windeieren zal leggen.