Doorbraak voor Nedap?

Vorige week werd bekend dat de Nederlandse apparatenmaker Nedap in China duidelijk voet aan de grond heeft weten te krijgen doordat het onlangs een belangrijk contract verwierf voor de levering van automatische voerstations voor varkens. Analisten houden vooralsnog vast aan hun eerder afgegeven taxaties voor het aandeel.

Door onze redactie

Aziatische invloeden
Nedap zal zijn automatische voerstations gaan leveren aan de Chinese Academie van Wetenschappen, een van de belangrijke onderzoeksinstituten van de Chinese regering. De voerstations zullen worden gebruikt in een modelboerderij in de buurt van Peking. In de afgelopen jaren heeft Nedap al aan 37 Chinese boerderijen voerstations verkocht, maar volgens het bedrijf is het meest recent verworven contract toch een doorbraak. Andries Jan Oosterhof, die verantwoordelijk is voor de verkoop van de voerstations, stelt dat voor het eerst Nedap een order heeft gekregen van de Chinese overheid, wat in dat land volgens hem erg belangrijk is.

Nedap heeft een apparaat ontwikkeld dat varkens die vrij rondlopen in groepshuisvesting de juiste hoeveelheid voer kan geven. Wanneer een varken wil eten, opent deze met zijn kop een poortje, waarna ze in een afgeschermd voerstation uit een trog hun voer krijgen. Door een chip in hun oor weet het voerstation om welk dier het precies gaat en hoeveel voer het dier moet krijgen.

De Chinese Academie heeft inmiddels al ruim 10 miljoen yuan (1 miljoen euro) geïnvesteerd in de modernisering van de boerderij en het verwacht in totaal 20 miljoen yuan te investeren. Er zullen 300 varkens worden gehouden, waaronder 400 fokzeugen. Nedap helpt onder meer met de inrichting van de boerderij.

Sinds 2007 is Nedap actief in China. Het concern kwam daar terecht toen grote klanten hun entree deden in het land en graag gebruik wilden maken van de elektronische antiwinkeldiefstal- en klantentelsystemen van Nedap . Ook andere bedrijfsonderdelen van Nedap zagen hun grote klanten richting China trekken en gevraagd worden om ook daar hun van dienst te zijn, waarna in 2008 het bedrijfsonderdeel volgde dat zich specialiseert in landbouwapparatuur. Hierdoor zag Nedap in de afgelopen drie jaar de omzet in China snel toenemen en zit er inmiddels een team van lokale verkopers die de markt bewerkt vanuit Shanghai.

Consensus
Vooralsnog zijn analisten vooral behoudend over het aandeel. Er staan enkel 4 houdadviezen uit, waardoor de consensus vanzelfsprekend neutraal is. Daarnaast stammen de meeste adviezen van juni en februari dit jaar, wat aangeeft dat analisten vooralsnog vasthouden aan hun eerder afgegeven taxaties.

De koers van het aandeel heeft zich de afgelopen maanden sterk ontwikkeld. Inmiddels noteert deze op 22 euro, de hoogste stand van het jaar. Dit geeft aan dat beleggers positief zijn over Nedap en verwachten dat de prestaties van het concern in de komende periode zullen blijven verbeteren.