Winstwaarschuwing Marks & Spencer valt verkeerd bij analisten

Afgelopen woensdag presenteerde het Britse Marks & Spencer tegenvallende omzetcijfers tijdens de presentatie van de cijfers over het eerste fiscale kwartaal van 2008-2009. Het concern gaf daarnaast aan dat waarschijnlijk de huidige prognoses neerwaarts zullen moeten worden bijgesteld. Dit heeft er mede voor gezorgd dat diverse analisten hun advies voor het aandeel neerwaarts hebben bijgesteld.

Winstwaarschuwing
Marks & Spencer gaf gisteren (woensdag 2 juli) een winstwaarschuwing af en verwacht dat de afname van consumentenbestedingen zal toenemen en langer duren dan waar eerder vanuit was gegaan.

De verkoop daalde in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2008/2009 met 5,3% ten opzichte van een jaar eerder. Door de sombere vooruitzichten die het concern uitsprak is er onrust ontstaan onder beleggers. Marks & Spencer wordt namelijk gezien als één van de belangrijkste barometers van het consumentenvertrouwen in Groot-Brittannië.

Analisten neutraal
Naar aanleiding van de cijfers hebben analisten hun opinie voor het aandeel bijgesteld. Een overwegend aantal analisten heeft het advies neerwaarts bijgesteld naar houden. Opvallend zijn de analisten van Société Générale die het advies hebben verhoogd van verkopen naar houden. In totaal zijn er voor het aandeel 15 adviezen afgegeven; 3 analisten zijn positief, 9 neutraal en 3 negatief over het aandeel. Zodoende ontstaat een vrij neutrale consensus.

Analisten wijzen erop dat de voedselindustrie problematisch is. Consumenten zijn volgens de analisten meer prijsbewust geworden als gevolg van de druk op de huishoudbudgetten en een stijgende voedselprijs. De koopkracht is zodoende afgenomen.

Het gemiddeld koersdoel is op dit moment 361,43 pond sterling. Door de sterke koersdaling van het aandeel is het verwacht rendement opgelopen naar meer dan 50% (53,15, red.). De koers van het aandeel is in een jaar tijd met meer dan 2/3 afgenomen. In de afgelopen dagen is de koers zelfs met ongeveer 100 pond sterling gedaald van 350 naar 250 pond sterling.