Fundamentals goede voorspellers voor Fugro

De koers/winst-verhoudingen van het waardeaandeel Fugro bewegen de afgelopen jaren in een stringente range tussen de 15 en de 18. De koers/winst-verhouding is in de laatste jaren niet buiten deze range geweest. De afgelopen jaren steeg Fugro ’s winst per aandeel consequent. De stijgingen van de resultaten per aandeel leverden de beleggers in het aandeel dan ook flinke rendementen op. Geconcludeerd kan worden dat de afgelopen jaren het resultaat per aandeel een goede voorspeller was van Fugro ’s aandelenkoers.

Outperformances
Het aandeel behoorde in 2005, 2006 en ook in 2007 tot de absolute outperformers van het Damrak. In de genoemde jaren behaalde het aandeel rendementen tussen de 30% en 80%. Het aandeel kan zich echter niet ontrekken aan de klappen die de internationale kredietcrisis op de financiële markten uitdeelde. Het aandeel is in 2008 ruim 18% in waarde gedaald maar dit valt echter in het niet met de royale outperformances die het aandeel de beleggers in het aandeel opleverden.

Analisten positief
Bij de meeste analisten staat het aandeel dan ook al tijden op de kooplijst. In de meeste researchrapporten wordt Fugro ’s nichepositie en de sterke onafhankelijkheid van de olieprijs vermeld. Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 66,47 euro. Dit is ruim boven de huidige koers. Voor het aandeel staat slechts 1 verkoopadvies uit. De analisten van De Vries & Co noemen het aandeel een kwaliteitsaandeel. In de afgelopen maand is het aandeel met 20% omlaag gegaan. Op 8 augustus worden de cijfers over H2 bekend gemaakt. De hoogte van de olieprijs maakt voor Fugro weinig uit zo lang er maar geïnvesteerd wordt in moeilijk te vinden olie- en gasvelden zo stellen de analisten.

In 2007 bedroeg de koerswinstverhouding (berekend met de ultimo slotkoers van het aandeel in 2007) 18.73. De forward P/E bedraagt 15,34 (de slotkoers van 30 juli gedeeld door de winst per aandeel van 2007 van 2,81 euro). De presentaties van de resultaten over het tweede kwartaal en de halfjaarscijfers worden op 8 augustus 2008 gehouden. Op 20 november 2008 wordt er een trading update over de gang van zaken gegeven. Op 6 maart 2009 worden de jaarcijfers over 2008 gepresenteerd met een persconferentie en analistenbijeenkomst met webcast.