Waarderingenen verzekeraars onder pari

De waardering van de sector verzekeraars is door de internationale kredietcrisis onder haar gemiddelde boekwaarde terecht gekomen. Vanaf 2001 liepen de Market to Book ratio’s van de large cap (her)verzekeraars al behoorlijk omlaag en sinds juni 2008 noteert de sector onder pari van haar boekwaarde. Binnen de sector zien we amper uitbijters omhoog of omlaag. Alle verzekeraars bewegen zich zeer systematisch met amper idiosyncratische rendementen.

De onderstaande tabel toont de Market to Book ratio’s van de verzekeraars over de periode van 2000 tot en met 2008. De waarden bij 2008 zijn de beurskoersen per 5 augustus gedeeld door de boekwaarden van het eigen vermogen per aandeel per ultimo 2007. Dit is een vrij kort door de bocht benadering want het corrigeert niet voor de actuele boekwaarden per aandeel. Echter zijn pas in 2009 bekend en kunnen daarom slechts geschat worden. Om deze reden worden de waarden van 2007 gehanteerd.


Bron: AnalistPro www.analist.nl/pro

Te zien is dat het Zwitserse Swiss RE op het moment van schrijven de laagste Market to Book ratio heeft (0,72). Ook het Zwitserse Baloise noteert met een Market to Book ratio onder pari (0,96).

Dalende Market to Book ratio Swiss RE Bron: AnalistPro www.analist.nl/pro

De bovenstaande staafgrafiek laat de Market to Book ratio van het Zwitserse Swiss RE zien. Te zien is deze ratio bij Swiss RE al in 2007 onder pari noteerde. Ten opzichte van de andere Europese large cap financials heeft het bedrijf de laagste ratio.

Credit Suisse anticipeert op dalende Market to Book ratio Siwss RE
Analist Peter Vonmoos van de Zwitserse zakenbank heeft zijn taxaties voor het aandeel Swiss RE niet veranderd maar alleen de boekwaarde per aandeel opgewaardeerd. Op basis van de huidige waardering wordt de koers/winst-verhouding van het aandeel ingeschat op 4,9. De sectormediaan ligt op 7,0 aldus analist Vonmoos. Het aandeel noteert op 80% van haar boekwaarde zo stelt de analist. Het 12-maands koersdoel voor Swiss RE wordt opwaarts bijgesteld van 83.00 CHF naar 86.00 CHF. Het koopadvies wordt herhaald.