Koersdoelen Exact op 22 euro

Softwareleverancier Exact heeft over het afgelopen jaar bescheiden resultaten weten te bewerkstelligen, zo kwam naar voren uit de cijfers die het concern onlangs presenteerde. Naar aanleiding van de publicaties hebben zowel de analisten van Royal Bank of Scotland als van ABN AMRO hun koersdoel voor het aandeel opwaarts bijgesteld naar 22 euro.

Door onze redactie

Bescheiden resultaten
Exact maakte onlangs zijn resultaten over 2010 bekend. Het concern realiseerde over het afgelopen jaar een nettoresultaat van 33,1 miljoen euro, waar dit over 2009 nog uitkwam op 33,6 miljoen euro. De EBITDA kwam uit op 52,4 miljoen euro, wat een daling betekende van 3,6%. Verder daalde de omzet over 2010 met 1,9% naar 228,2 miljoen euro. Waar het concern echter over het eerste halfjaar een daling van 5,9 miljoen euro realiseerde, keerde de softwareleverancier in het tweede halfjaar terug naar een omzetstijging van 1,6 miljoen euro.

Voor 2011 verwacht Exact dat het in staat zal zijn om de positieve omzettrend die het in het tweede halfjaar heeft ingezet door te trekken. Het concern gaat ervan uit dat de omzet op een gelijke basis in 2011 een laag eencijfere groei zal bewerkstellingen en heeft zich ten doel gesteld om een EBITDA -niveau te halen dieten minste gelijk is aan dat van 2010.

Exact heeft zijn aandeelhouders voorgesteld een slotdividend uit te keren van 0,93 euro per aandeel waarmee het totale dividend over 2010 1,45 euro per aandeel bedraagt.

Nettowinst veel beter dan verwacht
Analist Jeroen van Harten van Royal Bank of Scotland ( RBS ) heeft op 18 februari zijn koersdoel voor Exact verhoogd met 1 euro naar 22 euro, in reactie op de gepubliceerde cijfers. De analist stelt dat de resultaten op operationeel niveau in lijn waren met de verwachtingen, maar dat de nettowinst veel beter was dan verwacht. Door een speciaal belastingtarief uit de zogeheten Innovatiebox heeft de analist besloten zijn winstverwachtingen voor de komende drie jaar opwaarts bij te stellen. Wel blijft Van Harten vasthouden aan zijn ‘hold-advies’ voor Exact.

Lagere belastingdruk
ABN AMRO heeft op 18 februari zijn koersdoel voor Exact opwaarts bijgesteld van 20 euro naar 22 euro, waarbij het advies is blijven staan op ‘hold’. Analist Maurits Heldring stelt dat de koersdoelverhoging het resultaat is van een substantieel lagere belastingdruk en de licentiegroei in Nederland over het afgelopen jaar. Daarnaast vond Heldring het dividend veel hoger dan verwacht. Wel blijft de analist bij zijn eerder afgegeven ‘hold-advies’ omdat hij van mening is dat de koers van het aandeel in lijn licht met sectorgenoten.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 2 koop- en 5 houdadviezen uit. Geen van de analisten hanteert daartegenover een verkoopadvies, waardoor de consensus licht positief is. Analisten hebben naar aanleiding van de resultaten vooralsnog geen advieswijzigingen doorgevoerd en stellen dat zij voorlopig vasthouden aan hun eerder afgegeven advies.

De koersdoelverhogingen van RBS en ABM AMRO hebben ervoor gezorgd dat het gemiddeld koersdoel nu 22,80 euro bedraagt, wat een verwacht rendement oplevert van nog geen 1%. Dit geeft aan dat analisten gemiddeld van mening zijn dat het aandeel op het huidige koersniveau eerlijk gewaardeerd is. Opvallend is dat ondanks dat RBS en ABN AMRO hun koersdoel verhoogd hebben tot exact hetzelfde niveau, het koersdoel van beide zakenbank onder het gemiddelde ligt, waarmee zij van mening zijn dat de koers te ver is opgelopen en uit gaan van een daling in de komende periode.