Exact stelt analisten teleur

Exact maakte donderdagmorgen haar tweedekwartaalcijfers bekend, waaruit onder meer bleek dat door eenmalige kosten de nettowinst fors is gedaald. Analisten zijn dan ook overwegend teleurgesteld ondanks de verwachting van Exact snel weer terug te zullen keren naar omzetgroei. Wel zijn de analisten benieuwd naar de strategie zal zijn van de nieuwe CEO Martijn Janmaat, die eind deze maand in dienst zal treden.

Door onze redactie

Resultaten
Exact heeft in het afgelopen kwartaal de nettowinst zien dalen met 21% naar 11,9 miljoen euro, vergeleken met 15 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2009. De EBITDA bedroeg 21,9 miljoen euro, waar dat vorig jaar nog 23,7 miljoen euro was. Verder zag het concern de omzet dalen met 5% tot 11,7 miljoen euro.

De tegenvallende resultaten zijn voor een groot deel terug te voeren op een eenmalige afwaardering van het bedrijfsvliegtuig, dat door het concern in de verkoop is gezet. Het vliegtuig is volgens Exact in de verkoop gezet omdat er steeds minder gebruik van werd gemaakt. De impairment die het concern heeft moeten nemen bedraagt 1 miljoen euro.

Exact heeft geen concrete outlook afgegeven voor geheel 2010, maar verwacht spoedig weer terug te keren naar omzetgroei. CFO Max timmer verwacht dat in de nabije toekomst er sprake zal zijn van een enkelcijferige groei van de licentieomzet. In het afgelopen kwartaal werd er na zes achtereenvolgende kwartalen van daling in de licentieomzet weer een stijging van 1% op jaarbasis gerealiseerd.

Teleurstelling
Voor de analisten van ABN AMRO waren de kwartaalresultaten die Exact presenteerde een teleurstelling. De cijfers waren zwak en volgens de analisten zijn er slechts enkele tekenen zichtbaar die wijzen op stabilisatie. De analisten wijzen er wel op dat Exact beschikt over een solide kasstroom en balans, met 50 miljoen euro aan cash. Zij zijn dan ook benieuwd de nieuwe CEO zal gaan doen met dit kapitaal.

Exact heeft geen verwachting voor heel 2010 afgegeven, al is het zelf wel van mening dat het ergste achter de rug lijkt en de omstandigheden aan de beterende hand zijn. Echter zijn dit geen facetten waarvan de analisten enthousiast worden en mede daarom blijven zij bij hun houdadvies voor het aandeel. Hierbij wijzen zij op hun sectorfavoriet UNIT 4, dat in tegenstelling tot exact wel zijn omzet en licentieverkopen heeft zien stijgen.

Tegenvallend dividend
Bij het Britse RBS spreken ze van een tegenvallend dividend, wat te wijten is aan de eenmalige posten in de resultaten van het tweede kwartaal. Hierdoor zijn het EBITDA -resultaat en de nettowinst lager uitgevallen dan waar de analisten van uitgingen.

De analisten wijzen erop dat het interimdividend van 52 eurocent per aandeel 20% lager is dan de gemiddelde verwachting van 64 eurocent per aandeel.

Consensus
Op dit moment staan er voor het aandeel 2 koop-, 6 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus licht positief is. Er kan echter gesteld worden dat analisten vooralsnog een behoudende houding hebben ingenomen ten opzichte van het aandeel.