Exact op weg naar groei

Exact heeft in de laatste maanden van 2012 de winstgevendheid zien verslechteren, maar dankzij de online dienstverlening eindigden de cijfers toch nog in de plus. Dit was vooral te wijten aan de hogere investeringen die het concern deed voor dochteronderneming Longview. Analisten blijven voorlopig licht positief over het aandeel.

Resultaten 2012

De omzet steeg over 2012 met 0,7% tot 217,1 miljoen euro. Het bedrijf zag de omzetdaling voor licenties deels gecompenseerd worden door een stijgende omzet uit cloudoplossingen. De ebitda daalde in 2012 van 50,2 naar 42,1 miljoen euro, wat te wijten was aan een eenmalige last van 8,6 miljoen euro voor reorganisatiekosten.

Kerncijfers Exact 2012

resultaten Exact over 2012

Onderaan de streep resteerde mede daarom een nettowinst van 18,6 miljoen euro, wat hoger was dan de 14,8 miljoen euro die over 2011 werd gerealiseerd.

Eind 2012 bedroeg de nettokaspositie 58,2 miljoen euro, waarmee onder meer dividend uitgekeerd zal worden en investeringen gedaan gaan worden, al zijn er vooralsnog geen concrete overnameplannen.

Voor 2013 verwacht Exact een ebitda die uitkomt tussen 47 en 52 miljoen euro. Daarbij wil het softwarebedrijf zijn investeringen voor R&D gaan verhogen tot 15% van de omzet, waar dit momenteel nog 12% is.

Houdadvies gehandhaafd

ABN AMRO stelt dat Exact in het vierde kwartaal de winstgevendheid heeft zien verslechteren door de opgevoerde investeringen voor dochterbedrijf Longview. Daarbij stelde outlook ook enigszins teleur.

De analisten blijven echter bij hun houdadvies voor het softwarebedrijf, omdat het aandeel in hun ogen aantrekkelijk gewaardeerd is. Daarbij beschikt Exact over een gezonde balans en biedt de online dienstverlening ruimte voor groei.

Sterke cijfers

SNS Securities concludeert dat de cijfers die Exact heeft gepubliceerd sterk waren, vooral gekeken naar het ebitda-niveau en de sterke groei in de divisie Cloud Solutions. Wel merken de analisten op dat de daling bij Business Solutions een punt van aandacht is en er in de komende periode gekeken moet worden hoe zich dit gaan ontwikkelen.

Verder zijn de analisten tevreden met het voorgestelde dividend en de uitgesproken verwachtingen voor 2012. SNS Securities heeft voor Exact een ‘buy-advies’ uitstaan.

Consensus

Voor het aandeel staan momenteel 1 koopadvies en 2 houdadviezen uit. Doordat geen van de analisten daarnaast een verkoopadvies hanteert, is de consensus licht positief. De analistenreacties tonen aan dat analisten gemiddeld tevreden zijn over de resultaten en naar verwachting vast zullen houden aan hun opinie.