Exact biedt beperkt opwaarts potentieel, koersdoelen nipt boven de huidige koers

De cijfers die Exact deze week naar buiten bracht waren iets beter dan waar analisten op hadden gerekend. Voor beleggers was er daarnaast een fijne bonus in de vorm van extra dividend, maar analisten verwachten niet dat Exact dit zal blijven herhalen. Voorlopig blijven de zakenbanken bij hun eerder afgegeven taxaties voor het aandeel en zien zij daarmee nog maar een beperkt opwaarts potentieel.

Door onze redactie

Iets lager resultaat
Exact boekte over het eerste kwartaal van 2011 een omzet van 52 miljoen euro, waar dit in hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog 52,9 miljoen euro was. De EBITDA kwam uit op 11 miljoen euro, tegen 11,2 miljoen euro een jaar geleden.

Voor het gehele jaar blijft Exact bij zijn eerder afgegeven verwachtingen. Het gaat uit van een lage eencijferige groei van de omzet, terwijl de EBITDA in absolute cijfers op een gelijk niveau zal uitkomen ten opzichte van 2010.

Exact kondigde begin april al aan een eenmalig dividend uit te willen keren van 0,57 euro per aandeel vanwege de ruime kaspositie. Dit komt bovenop het al voorgestelde slotdividend over 2010 van 0,93 euro per aandeel, waarmee het totale dividend over 2010 zou uitkomen op 2,02 euro per aandeel. Het voorstel wordt op 26 mei op de aandeelhoudersvergadering besloten.

Veelbelovend
Analist Martijn den Drijver van SNS Securities is in zijn nopjes met de resultaten van Exact over het eerste kwartaal, aangezien deze volgens hem veel goeds beloven voor de rest van dit jaar. De autonome omzetgroei van 3% was hoger dan waar de analist op had gerekend en daarnaast was hij ook onder de indruk van de snelheid waarmee het bedrijf een deel van de nieuwe strategie doorzet. Den Drijver verwacht dat dit significante besparingen zal opleveren. SNS Securities heeft voor het aandeel een koopadvies uitstaan met een koersdoel van 26 euro.

Weinig opwinding
De analisten van ABN AMRO stellen dat de gepresenteerde resultaten solide maar weinig opwindend waren. De omzet en operationele winst waren iets hoger dan de ramingen van de analisten, maar een echte versnelling was er volgens hen niet.

Wel verbaast het de analisten dat het management vasthoudt aan het plan om, vanwege de sterke kaspositie, een extra dividend uit te keren van 0,57 euro per aandeel. Dit brengt de totale payout-ratio voor 2010 op 130% en de analisten verwachten dat dit eenmalig zal zijn aangezien het management de doelstelling heeft tot 100% uit te betalen.

De analisten zien tot slot geen katalysatoren voor de koers. De waardering op 13,6x de verwachte winst voor 2012 vinden zij niet uitzonderlijk, maar is wel hoger dan sectorgenoten als UNIT4, waar de omzet- en winstgevendheidtrends beter zijn. Daarom blijven de analisten bij hun houdadvies voor Exact.

Consensus
Omdat analisten vooralsnog vasthouden aan hun eerder afgegeven adviezen staan er momenteel 1 koopadvies en 5 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies heeft uitstaan. Hierdoor is de consensus licht positief, maar mag gesteld worden dat de meeste analisten neutraal zijn over het aandeel.

Eind februari stelden diverse analisten hun koersdoel vast op 22 euro, waarmee zij er destijds van uitgingen dat de koers op hetzelfde niveau zou blijven staan. In de maanden daaropvolgend hebben analisten daarnaast geen wijzigingen in hun taxaties gedaan en staat de koers op hetzelfde niveau als een paar maanden geleden.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 23,50 euro, wat een verwacht rendement oplevert van iets minder dan 7%. Positieve uitschieter zijn de analisten van SNS Securities, die met hun koersdoel van 26 euro een opwaarts potentieel zien van ruim 18%.