Positief sentiment rond TNT

Naar aanleiding van de cijfers die TNT eerder deze week naar buiten heeft gebracht hebben zowel de analisten van CA Cheuvreux als Barclays hun koersdoel neerwaarts bijgesteld maar wel hun koopadvies gehandhaafd. Daartegenover staat dat de analisten van ABN AMRO juist hun advies hebben verhoogd en daarbij een koersdoel hanteren waarmee zij van alle analisten momenteel het hoogste rendement voorzien.

Door onze redactie

TNT blijft op favorietenlijst
Op 22 februari heeft de Franse investeringsbank CA Cheuvreux zijn koersdoel voor TNT verlaagd van 24 euro naar 23 euro, maar houdt het aandeel wel op zijn ‘Selected List’. De resultaten voer 2010 heeft analist Richard Houbron doen besluiten zijn winstverwachtingen voor 2011 en 2012 te verlagen en daarmee ook zijn koersdoel. Vanwege de nadere opsplitsing van de Express-divisie blijft de analist echter een positieve houding aanhouden voor het Nederlandse postbedrijf.

Tegenvallende Post-divisie
Analist David Fintzen van Barclays heeft net als zijn collega bij CA Cheuvreux zijn koersdoel voor TNT verlaagd met 1 euro naar 23 euro. De resultaten waren over het algemeen hoger dan waar de analist op had gerekend. Door de tegenvallende vooruitzichten voor de Post-divisie heeft de analist echter besloten zijn taxaties neerwaarts bij te stellen.

Wel blijft de analist bij zijn ‘overweight-advies’ voor TNT omdat de fundamentele waarden onveranderd zijn. De zwakke postactiviteiten worden namelijk gecompenseerd door de internationale vrachtactiviteiten (Express), aldus Fintzen. Bovendien daalt het risico door de afsplitsing van Express, zo besluit de analist.

Advies verhoogd
ABN AMRO heeft op 23 februari juist zijn advies voor TNT verhoogd van houden naar kopen en geeft hiervoor een aantal redenen. De analisten van de bank stellen ten eerste dat het splitsingsproces goed op weg lijkt te zijn en zal worden voorgelegd aan de aandeelhouders tijdens een vergadering op 25 mei. De onzekerheid hierover was voor de analisten een van de redenen om het advies vorig jaar november neerwaarts bij te stellen.

Daarnaast stellen de analisten dat de handtekening van de bakbonden onder de reorganisatieplannen een positief teken is. Weliswaar duurt deze nu wel langer, maar er is meer zekerheid over de manier van implementeren.

Tot slot wijzen de analisten erop dat de splitsing wellicht geen toegevoegde waarde zal opleveren, maar wel de focus naar Express zal verleggen dat opereert in groeimarkten. De analisten hebben hun koersdoel voor TNT vastgesteld op 25 euro.

Consensus
Door de adviesverhoging van ABN AMRO staan er nu voor TNT 13 koop-, 10 houd- en 2 verkoopadviezen uit, wardoor de consensus licht positief is. Gezien het feit dat analisten vasthouden aan hun positieve adviezen kan er gesproken worden van een positief sentiment.

De koersdoelverlagingen van CA Cheuvreux en Barclays hebben geresulteerd in een gemiddeld koersdoel van 22,98 euro. Dit levert desondanks een verwacht rendement op van bijna 20%. De koersdoelen van deze twee banken liggen opvallend dicht bij het gemiddeld koersdoel en impliceren dat dit een goede afspiegeling is van het huidige sentiment. De analisten van ABN AMRO zijn met hun koersdoel van 25 euro momenteel de positieve uitschieter. Zij verwachten dat de koers in de komende periode zal stijgen met ruim 30%.