Overnamegeruchten TNT zullen aanhouden

TNT wordt al enkele jaren genoemd als mogelijke overnamekandidaat en door de aangekondigde splitsing van Mail en Express zou dit een stap dichterbij zijn gekomen. Het Amerikaanse postorderbedrijf FedEx maakte echter recent bekend dat het de Express-divisie van TNT te duur vindt, waarmee een van de potentiële kandidaten waarschijnlijk af valt.

Door onze redactie

Overnamekandidaat
TNT wordt al enkele jaren bestempeld als overnamekandidaat. Dit was echter voordat de kredietcrisis uitbrak en sindsdien was het relatief rustig geworden rond het Nederlandse postbedrijf. Begin december vorig jaar kondigde TNT echter aan dat het zijn activiteiten in 2011 zal gaan opsplitsen, waarbij Mail en Express een aparte beursnotering zullen krijgen. Dit voedde weer de geruchten over een mogelijke overname van een of beide TNT-onderdelen, waarbij FedEx en UPS meermaals werden genoemd als potentiële koper.

Te duur
CFO Alan Graf van FedEx heeft in een recente conferentie in New York aangegeven dat een mogelijke overname van TNT’s divisie Express naar zijn mening te duur is. De topman herhaalde nog maar eens dat het bedrijf momenteel geen haast heeft om een overname te doen in Europa, wat de kans verkleint dat het binnen afzienbare tijd een bod zal uitbrengen op TNT Express .

Volgens Graf is FedEx momenteel naar veel dingen aan het kijken, waarmee hij wel aangeeft de mogelijkheden te onderzoeken omtrent overnames in Europa en elders. Een overname van TNT lijkt echter niet aan de orde, omdat de topman van het Amerikaanse postorderbedrijf van mening is dat er reeds meer dan een strategische premie in het bedrijf verwerkt is. FedEx heeft zijn eigen plannen voor autonome groei in bepaalde belangrijke Europese landen en hoeft daarom niet overnames te doen.

Overname blijft een gok
Volgens analist Dieter Furniere van KBC Securities lijkt een overname van TNT Express door FedEx onwaarschijnlijk door de uitlatingen van de CFO van het Amerikaanse concern. Volgens de analist onderstrepen de opmerkingen van FedEx dat een overname een riskant onderwerp is en daarom een gok blijft. Furniere wijst er verder op dat ook branchegenoot UPS heeft aangegeven dat een overname van Express vooralsnog niet op de agenda staat. KBC Securities heeft voor het aandeel een ‘hold-advies’ uitstaan met een koersdoel van 21 euro.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 12 koop-, 11 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Analisten houden vooralsnog vast aan hun eerder afgegeven adviezen voor het aandeel. Wel hebben sommigen van hen recent hun koersdoel neerwaarts bijgesteld, waardoor het gemiddeld koersdoel nu 22,69 euro bedraagt. Dit levert een verwacht rendement op van ruim 25%.

Analisten lijken voorlopig de splitsing van de twee divisies af te willen wachten alvorens zij hun waarderingen zullen aanpassen. Op 25 mei zal tijdens de aandeelhoudersvergadering van TNT de daadwerkelijke splitsing moeten worden goedgekeurd. Wanneer de divisies een aparte beursnotering krijgen zullen waarschijnlijk de overnamegeruchten weer de kop opsteken en daarmee de koersen stijgen. Een overname blijft echter nog altijd gok en op basis van de niet al te overtuigende consensus dienen beleggers enige voorzichtigheid in acht te nemen.