Analisten wachten op splitsing TNT

Verscheidene analisten hebben de afgelopen dagen hun koersdoel voor het Nederlandse postbedrijf TNT neerwaarts bijgesteld. Het bedrijf lijkt vooralsnog geen last te hebben van de recente aardbeving in Japan, maar analisten lopen met hun bijstellingen alvast vooruit op de naderende splitsing van de divisies Mail en Express.

Door onze redactie

Groei uit consolidatie
Deutsche Bank heeft op 22 maart zijn koersdoel voor TNT verlaagd met 1 euro naar 20 euro. De analisten willen hiermee rekening houden met de geplande splitsing van het concern. Zij merken daarbij op dat de groei in de sector moet komen uit een verdere consolidatie. Volgens de analisten is hiervoor echter in de komende twaalf maanden geen zekerheid te garanderen. Mede vanwege hun behoudende visie hanteren zij voor het aandeel een ‘hold-advies’.

Moeilijk te waarderen
De Zwitserse zakenbank UBS verlaagde op 18 maart al zijn koersdoel voor TNT van 20 euro naar 19,50 euro vanwege de op korte termijn geplande splitsing van het concern. In combinatie met een volatiele markt vinden de analisten dat dit de waardering van het aandeel moeilijker maakt. Het advies is mede daarom dan ook blijven staan op ‘neutral.

Nog altijd overnamekandidaat
De analisten van ING zijn van mening dat Express nog altijd een interessante overnamekandidaat blijft en Post daarnaast ondanks de teruglopende volumes nog altijd winstgevend is. Bij een overname van TNT wordt het door de analisten gewaardeerd op 21,60 euro per aandeel. Daarbij is de waarde van de divisies afzonderlijk ook meegenomen. De analisten waarderen Express op 12,03 euro en Post op 9,57 euro. Indien Express wordt overgenomen kan daar volgens de analisten nog eens 1,99 euro extra aan waarde worden toegevoegd.

De postactiviteiten kampen daarnaast weliswaar met dalende volumes, de analisten verwachten dat het onderdeel in de komende jaren winstgevend zal blijven. Dit zal onder meer gerealiseerd worden door het personeelsbestand te verkleinen en steeds meer mensen in parttime dienstverband aan te nemen. De analisten vinden TNT significant ondergewaardeerd en mede daarom hanteren zij voor het aandeel een koopadvies, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 24 euro.

Geen schade
TNT heeft naar eigen zeggen vooralsnog geen terugval gezien voor de Express-divisie in Japan. Volgens een woordvoerder is er geen sprake van een sterke daling in de vraag. TNT heeft een breed portfolio aan Express-diensten in Japan. Het bedrijf vervoert daar onder andere consumentenproducten, medische apparatuur en machineonderdelen. TNT is in Japan niet actief op de postmarkt. Het lijkt er dus op dat er geen schade zal zijn voor TNT.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 12 koop-, 11 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Recente adviezen duiden erop dat analisten een behoudende positie hebben ingenomen in afwachting van de naderende splitsing.

De koersdoelverlagingen van Deutsche Bank en UBS hebben erin geresulteerd dat het gemiddeld koersdoel 22,69 euro bedraagt, wat een verwacht rendement oplevert van bijna 26%. De koersdoelen van deze Deutsche Bank en UBS liggen echter ver onder het gemiddelde en impliceren dat zij vooralsnog weinig opwaarts potentieel voor het aandeel zien.