Apple omhoog ondanks mindere resultaten iPhone

Afgelopen woensdag presenteerde het Amerikaanse technologieconcern Apple haar cijfers voor het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2006-2007. In deze periode heeft het bedrijf meer winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij deze presentatie werden tevens de verkoopcijfers bekendgemaakt van Apple ’s laatste hype, de iPhone.

In de eerste 2 dagen zijn er in totaal 270.00 iPhones en gerelateerde producten zoals iPhone-accessoires verkocht. Dit betekent dat de eerder gedane schatting dat in de eerste 5 dagen een miljoen iPhones over de toonbank waren gegaan niet is behaald. Hier mag dus uitgegaan worden van een tegenvaller. De iPhone was daarom ook van geringe invloed op de resultaten.

De omzet steeg naar 5,41 miljard dollar, tegen 4,37 miljoen dollar een jaar eerder. De nettowinst van Apple kwam uit op 818 miljoen dollar, tegen 472 miljoen dollar een jaar daarvoor.

Apple verkocht 1,76 miljoen iMacs, dat is 33% meer dan een jaar daarvoor. Het aantal iPods die verkocht zijn steeg met 21% tot 9,82 miljoen.

Beide resultaten zijn aanzienlijk hoger dan analisten hadden verwacht. Mede daarom verhogen een aantal analisten hun koersdoel. Het gemiddeld koersdoel ligt op moment van schrijven op $ 164,18. Piper Jaffray is het meest positief gestemd en geeft een koersdoel op van $ 205,00.

Uitzondering op de regel is Ageas Bank, dat haar advies vandaag verlaagde van Buy naar Hold . Reden hiervoor is dat zij van mening zijn dat bij een koerswinstverhouding van 33,70 (voor 2008) er niet veel verkeerd mag lopen. Met een Rating van 4 sterren staat Apple er tenslotte goed voor.