General Motors in lagere versnelling

General Motors , de grootste Amerikaanse autoproducent, heeft eerder deze week haar verkoopcijfers over de maand augustus bekend gemaakt. GM heeft zijn autoverkopen flink zien dalen in augustus. Als redenen worden de hoge olie- en benzineprijzen en de steeds krapper wordende portemonnee van de Amerikaan genoemd. Het aandeel General Motors ging echter met 5,8% omhoog op de Dow Jones . Analisten reageren vooralsnog gematigd op het nieuws.

Zuinig is het toverwoord
Het Amerikaanse bedrijf zag zijn verkopen met 20,3% dalen naar 307.285 verkochte voertuigen. Een van de redenen hiervoor is dat de Sports Utility Vehicle (SUV) totaal is afgedankt bij de consument. Zij geven nu liever de voorkeur aan lichtere en energiezuinigere auto’s. GM gaf aan meer in te gaan spelen op de groeiende vraag naar dit soort auto’s. Analisten gingen vooralsnog uit van een daling van de verkopen met 28,8%.

Concurrenten Ford en Toyota lieten eveneens de autoverkopencijfers zien over de afgelopen maand. Ford gaf aan dat het aantal autoverkopen in augustus met 26,6% is gedaald terwijl analisten uit gingen van een daling van 20,9%. Toyota, tevens een auto grootmacht in de VS, gaf aan dat de verkopen van zijn auto’s met 9,4% zijn gedaald.

Negativiteit onder analisten
General Motors is geen favoriet onder analisten. Het bedrijf krijgt 8 verkoop-, 6 houd- en slechts 2 koopadviezen. De koers-winstverhouding bedraagt -0,16 over 2008. GM geeft een dividend van 1 dollar per aandeel wat een dividendrendement over 2008 oplevert van 8,87%. Het koersdoel van General Motors staat op 19,17 dollar wat beleggers een verwacht rendement van 70,07% zal opleveren.