Intel vs AMD: AMD loopt in

Het lijkt er op dat de chipgiganten Intel en AMD steeds meer aan elkaar gewaagd worden.
Intel inside analist
Waar Intel vroeger met afstand de grootste chipproducent ter wereld was krijgt het nu steeds meer concurrentie van AMD. Op 17 augustus verlaagde analist Vivek Arya van BofA Securities zijn koersdoel nog naar 55 dollar van 62 dollar bij een ongewijzigd houdenadvies. Arya gaf in zijn rapport aan zorgen te hebben over Intel’s operationele verdienmodel. Dit dan vooral voor de onderdelen cloud, kunstmatige intelligentie, 5G en het autonoom rijden.

Alltime high AMD

Amd beurskoers

Het aandeel AMD kwam midden augustus 2020 op een alltime high van 82 dollar uit.

Onzekerheden rondom Intel

Arya sluit niet uit dat de onzekerheden over Intel’s strategie voor de jaren 2021 en 2022 zittende klanten zouden kunnen doen overstappen naar haar concurrent AMD. De analist onderstreept verder dat Intel steeds afhankelijker van derde partijen wordt. Dit bijvoorbeeld voor de productie van chips.

Intel een reus

Vergeleken met AMD is Intel echter een megareus. Het bedrijf heeft al jaren gigantische operationele kasstromen en heeft inkomsten uit diverse markten (vooral de cloud en zelfrijdende auto’s). Intel had over 2019 een vrije kasstroom van 17 miljard dollar terwijl die van AMD amper 200 miljoen dollar bedroeg. De fors hogere vrije kasstroom van Intel geeft het bedrijf volgens analisten veel meer ruimte om de voorsprong op AMD vol te houden.

Recent maakte Intel haar nieuwe processor bekend: de Tiger Lake processor. Veel analisten verwachten dat deze processor weer succesvoller zal zijn dan die van AMD. De Tiger Lake processor zou een kleinere processor zijn (met maar 4 cores) maar wel sneller dan die van AMD zijn.

De nieuwe processor maakt ook gebruik van Intel’s Xe graphics architectuur voor hoogwaardige videospellen.

Beurskoers Intel

Koers aandeel intel