Het verval van General Electric

Het ooit zo immens grote General Electric (NYSE:GE) lijkt eigenlijk geen schim meer van wat het ooit was. Waar het voorheen eigenlijk het paradepaardje van de Dow Jones Industrial Average was is het aandeel nu stevig op de achtergrond. Het aandeel kan wel gezien worden als ooit een typisch Amerikaans volksaandeel. De grote roerganger van GE was natuurlijk topman Jack Welch, die in maart dit jaar overleed. GE was altijd een bedrijf dat in bijna alle sectoren wel activiteiten had.

Begin deze eeuw kostte een aandeel nog 50 dollar. Momenteel wordt het aandeel voor zo’n 6 dollar verhandeld.

Beurskoers General Electric


General electric aandeel

Recent kwam GE in het nieuws in verband met de bekendmaking een nieuw te bouwen kolenmijn te annuleren en zich juist meer op hernieuwbare, duurzame energie te gaan richten alsmede ook op energieopwekkers. Door het nieuws zakte de beurskoers maar toch is het de consensus bij veel analisten dat het een goede stap is. Zij noemen het de keuze van of doorgaan op de dure vervuilende fossiele manier of kiezen voor schone en duurzame energie die op termijn ook goedkoper is.

Optimisme door CEO Culp

Op 16 september maakte topman Larry Culp meer over GE’s plannen bekend. Beleggers reageerden optimistisch op dit nieuws waardoor het aandeel met een dollar naar 7 dollar steeg. Al met al natuurlijk maar een doekje voor het bloeden gezien het feit dat het aandeel jaren terug vele malen meer waard was. Culp gaf aan dat hij voor de tweede helft van dit jaar verwacht dat de vrije kasstroom weer positief wordt. Voor begin 2021 verwacht de CEO een sterke kaspositie. Verder gaf hij aan dat GE goed op weg is met haar bezuinigingsplan van 2 miljard dollar en haar besparingsplan van 3 miljard dollar.

Beurskoers General Electric fors omlaag sinds coronacrisis

General electric corona impact
Ge duitsland rheine
General Electric, Renewable Energy, Rheine, Duitsland

Sinds het aanbreken van de coronacrisis maakte het aandeel een flinke smak en halveerde ruim: van 12 dollar naar onder de 6 dollar. Het bedrijf zou vooral veel te lijden hebben onder het instorten van het luchtverkeer sinds medio maart. Diverse analisten stellen echter dat het meeste slechte nieuws nu meer dan voldoende in de koers verwerkt zou moeten zitten. Vooral de ‘turnaround’ strategie naar een moderner en duurzamer bedrijf is volgens analisten een goede stap.

De grootste verlichting voor het bedrijf was de verkoop van haar biofarmatak voor 21 miljard dollar. Mede hierdoor is GE’s schuldenpositie behoorlijk verbeterd. Het gros van haar schulden staat nu in evenwicht met haar kaspositie en de posities bij haar onderdeel GE Capital Finance.

Mocht het coronavirus onder enige controle kunnen komen dan zou het vliegverkeer ook weer op gang kunnen komen. Conservatieve schattingen gaan er vanuit dat het vliegverkeer per 2023 weer normaal zou kunnen zijn. Naast burgerluchtvaart is GE ook actief met militaire luchtvaart. De verwachte omzet hiervan zou per 2025 op 8,3 miljard dollar kunnen liggen. Naast een eventueel herstel van de coronapandemie profiteert GE ook nog steeds van het reguliere onderhoud van vliegtuigen dat ook zonder het vliegen dient te gebeuren.