Analisten te spreken over Omega Pharma

Omega Pharma is op overnamepad. Het concern nam recentelijk 3 buitenlandse verdelers over voor 25 miljoen euro. Deze overnames zijn gedaan in het kader van haar geografische expansie. Daarnaast is het in gesprek met een Indiase distributeur over een joint venture. Voor het aandeel Omega Pharma staan op dit moment geen verkoopadviezen uit wat mede zorgt voor een positieve consensus.

Acquisities
Op 11 september maakte Omega Pharma bekend het Australische Aurora over te zullen nemen. Aurora boekte in 2007 een omzet van 4 miljoen euro. Daarnaast neemt het concern een belang van 68% in het Zwitserse Interdelta en het Tsjechische Antermed. Beide concerns boekten het voorgaande jaar een omzet van 6 miljoen euro. Er is tot slot in Hongarije een intentieverklaring getekend om 90 procent van de aandelen over te nemen van een niet bij naam genoemd Hongaars bedrijf welke een jaaromzet van 1,5 miljoen euro realiseerde in het voorgaande jaar.

Omega verwacht dat de winstbijdrage van de overnames op korte termijn nihil zal zijn, maar voor de lange termijn een hoog potentieel heeft. De overnames zouden in 2008 voor ongeveer 5 miljoen aan extra omzet moeten opleveren, in 2009 zal dit naar verwachting verdubbelen tot 10 miljoen euro. Via onder meer de hiervoor genoemde overnames en eerder gedane overnames in voornamelijk Centraal- en Oost-Europa, met daarnaast productinnovaties wil het concern een jaaromzet realiseren van 1 miljard euro. In 2007 behaalde Omega Pharma een omzet van 789 miljoen euro. Via acquisities wil het concern expansie realiseren in deze groeimarkten.

Naast deze overnames is Omega Pharma bezig om een 50/50 joint venture te realiseren met het Indiase Modi Mundipharma. Zij zullen op lokale basis producten van Omega Pharma gaan distribueren. De verwachting is dat er in het vierde kwartaal van 2008 of begin 2009 een overeenkomst zal worden gesloten. Omega Pharma wil zich met de joint venture richten op de gigantische Indiase OTC-markt, welke in grootte volgens Omega Pharma in de helft is van die van China.

Positieve stemming
Analisten zijn positief gestemd over het aandeel. Er zijn 7 koop- en 3 houdadviezen afgegeven. Voor het aandeel zijn op het moment van schrijven geen verkoopadviezen afgegeven. Hiermee is de consensus voor het aandeel positief te noemen.

Op basis van de consensus staat het aandeel binnen de sector farmaceuten op de vierde plaats, achter het Amerikaanse Cephalon (14 koop- en 2 houdadviezen), het Zwitserse Roche (20 koop-, 2 houdadviezen en 1 verkoopadvies) en het Amerikaanse Teva Pharmaceutical (12 koop- en 3 houdadviezen). Het concern houdt hiermee veel concerns achter zich. Hekkensluiter binnen de sector is het Britse Smith & Nephew met 1 koopadvies en daarnaast 7 houd- en 3 verkoopadviezen.

De koers van het aandeel is in een jaar tijd met 50% gedaald van meer dan 60 euro tot 30,08 euro Het gemiddeld koersdoel is vastgesteld op 38,83 euro. Daarmee komt het verwacht rendement op dik 29% (29,10%, red.).

Voor geheel 2008 verwachten de analisten dat Omega Pharma een omzet zal behalen van 817,9 miljoen euro. De winst per aandeel voor 2008 wordt geschat op 2,98 euro.