Pfizer komt met cijfers

De Amerikaanse farmaceut Pfizer presenteerde recentelijk zijn tweede kwartaalcijfers over 2008. De nettowinst van het bedrijf werd verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. De grootste producent van medicijnen ter wereld boekte veel winst uit bezuinigingen en een toename van de omzet vooral buiten de Verenigde Staten. Analisten reageren uitgelaten op het nieuws van de Amerikaanse onderneming.

Resultaten
Pfizer is in de jaren ‘90 van de vorige eeuw wereldwijd bekend geworden door de blauwe pil Viagra. De nettowinst van Pfizer kwam in het tweede kwartaal uit op 2,8 miljard dollar, tegenover 1,3 miljard dollar een jaar eerder. De omzet steeg met 9 procent naar 12,1 miljard dollar.

Vorig jaar stonden de resultaten van Pfizer sterk onder druk door de toegenomen concurrentie van generieke medicijnen en imitatiemedicijnen waarvoor geen patenten nodig zijn. Het Amerikaanse Pfizer besloot de top van Pisser tot de sluiting van onderzoekslaboratoria en fabrieken. In totaal verdwenen er bij de medicijnenfabrikant in het afgelopen jaar 11.000 banen.

Overname Schering-Plough
Neelie Kroes, Europees Commissaris is recentelijk akkoord gegaan met de overname van enkele productgroepen voor dierenmedicijnen van Schering-Plough door Pfizer . Kroes benadrukte dat de overname geen gevolgen heeft voor de concurrentie in de dierenmedicijnen sector. Schering-Plough is evenals Pfizer een farmaceutisch bedrijf.

Fundamentals
Het Amerikaanse Pfizer heeft 11 koop-, 16 houd- en 2 verkoopadviezen. Het gemiddelde koersdoel bedraagt over 2008 genomen 22,53 dollar.

De winst per aandeel bedraagt 2,37 dollar. Pfizer geeft een dividend van 1,26 dollar per aandeel aan zijn aandeelhouders. Het dividendrendement bedraagt 6,73%. De koers-winstverhouding van Pfizer is 7,86.