Ondanks bijna doorbraak Covid-19 vaccin geen koersexplosie Pfizer

Het nieuws van Pfizer en BionTech dat het voortgang maakt met de ontwikkeling van een potentieel covid-19 vaccin zette afgelopen maandag de meeste aandelenbeurzen fors hoger. De koersreactie bij Pfizer was echter wat lauwtjes te noemen. Het aandeel klom ongeveer een dollar naar iets boven de 26 dollar.

Pfizer beurskoers

Pfizer aandeel

We zien dat de koers van het aandeel ondanks haar potentiele megadoorbraak (de CEO van Pfizer noemt het één van de belangrijkste medische ontdekkingen in de afgelopen 100 jaar) zien we dat in de koers van het aandeel niet terug.

Beurskoers Pfizer dit jaar onder water


Grote covid-19 order EU

De Europese unie heeft vandaag een bestelling van 200 miljoen stuks van het covid-19 vaccin bij Pfizer en BionTech besteld. Tot heden is dit de grootste order ooit voor een vaccin. Er is verder de optie van nog eens 100 miljoen stuks. Mocht het vaccin goedkeuring krijgen dan worden eind dit jaar de eerste vaccins uitgedeeld. Maandag maakten de beide bedrijven dus bekend een scoringspercentage van 90 procent te hebben bij haar onderzoek dat in fase 3 zit.

Topman Bourla verkocht groot pakket Pfizer op de dag van het vaccin

Opvallend was wel dat topman Albert Bourla op de dag van de aankondiging van de doorbraak van het virus ruim voor 5,6 miljoen dollar aan aandelen (132.508 aandelen) heeft verkocht op 41,94 dollar. Op deze dag schoot het aandeel ruim 15 procent omhoog. Deze verkoop was al eerder gepland. Momenteel heeft Bourla nog 81.812 aandelen Pfizer .

Over 2020 verdient het bedrijf uit New York City volgens de gepolste analisten uit op 49,18 miljard dollar. Dit is beperkt minder dan de omzet over 2019 toen de omzet 51,75 miljard dollar bedroeg.

Historische omzetten en resultaten Pfizer in beeld plus taxaties 2020

historische koersen

Pfizer Rotterdam noord ©

Pfizer
Pfizer


Wat betreft het resultaat rekenen de analisten op een nettowinst van 16,38 miljard dollar. Voor dit jaar ligt de consensus van het resultaat per aandeel op een winst van 2,91 dollar. De koerswinstverhouding komt zodoende uit op 13,29.

Fors dividend Pfizer

Over dit jaar ligt de verwachting van het dividend op 1,52 dollar. Het dividendrendement van Pfizer ligt hiermee op 3,93 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de farmaciebedrijven ligt op een nihile 0,21 procent.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt de marktkapitalisatie van het bedrijf 221,13 miljard dollar. Het aandeel was de voorbije 12 maanden vrij volatiel. Sinds een jaar terug staat het aandeel 9 procent in de plus. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 28 en de 42 dollar.

Het aandeel staat om 18.31 0,7 procent lager op 38,68 dollar.

Historische beurskoersen aandeel Pfizer

historische koersen pfizer

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.