Meeste koopadviezen voor Ahold

Ahold maakte recent bekend dat onderdeel Albert Heijn bezig is met het ontwerpen van een nieuwe winkelformule. Zo wil het concern zich onder andere meer richten op de verkoop van non-food artikelen. Analisten blijven overwegend positief over Ahold . Binnen de supermarktsector krijgt het aandeel veruit de meeste koopadviezen.

Nieuwe formule
Albert Heijn is momenteel bezig met het zoeken naar een nieuw formuleconcept voor zeventig supermarkten. Deze supermarkten zijn op basis van vloeroppervlak te klein voor een AH XL winkel maar weer te groot voor wijkwinkels. Het nieuwe concept zal op basis van zowel stijl als inrichting van de huidige winkels afwijken. De grootte van deze winkels bieden volgens Albert Heijn nieuwe mogelijkheden, onder meer door zich meer te richten op de verkoop van non-food artikelen.

Handhaving prognose
Eind augustus presenteerde Ahold haar tweede kwartaalcijfers over 2008. De omzet steeg met 7,3% tot 5,7 miljoen euro. Het resultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten kwam 7 miljoen euro hoger uit op 117 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat daalde met 39 miljoen euro tot 235 miljoen euro. Ahold houdt vast aan de eerder gedane prognose voor onderliggende operationele retalmarge van 4,8-5,3%.

Meeste koopadviezen
Voor het aandeel staan op dit moment 20 koop-, 7 houd- en 5 verkoopadviezen uit. Hiermee is de consensus voor het aandeel positief. Over het koersdoel zijn analisten verdeeld. Uitbijter van de meest recent afgegeven koersdoelen is het koersdoel van 7,70 euro afgegeven door de analisten van Oddo Securities. Het gemiddeld koersdoel is op dit moment vastgesteld op 10,23 euro wat een verwacht rendement oplevert van 18,67%.

Binnen de supermarktsector krijgt Ahold de meeste koopadviezen. Op basis van de consensus moet het aandeel echter Tesco , Wal-Mart Stores , Delhaize en Sligro voor zich dulden. Ahold heeft binnen de sector met 4,29 de laagste koers-winstverhouding. Het totale rendement van van Ahold is negatief (-7,12%), maar dit geldt tevens voor bijna alle andere supermarktconcerns, waar de rendementen veelal nog slechter zijn. Alleen Het Nederlandse Schuitema (11,75%), de Amerikaanse ketens Wal- Mart (29,18% en PetSmart (7,83%) en het Belgische Colruyt (7,79%) noteren een positief rendement.


Bron: Thomson Reuters

Bovenstaande grafiek laat zien hoe het aandeel Ahold heeft gepresteerd in vergelijking tot de AEX -index. TE zien is dat Ahold het beter heeft gedaan dan de AEX , of beter gezegd minder slecht. Beide hebben namelijk een negatieve performance in vergeleken met een jaar terug. Ahold daalde met 23,4% waar de AEX met 37,4% in waarde daalde.