Nikola deal met GM op losse schroeven

Het aandeel Nikola krijgt vandaag een flinke duw en verliest ruim 12 procent op 30,32 dollar. Beleggers zijn blijkbaar niet tevreden over de gesprekken met General Motors (GM). De producent van elektrische vrachtwagens Nikola wil een deal van ruim 2 miljard dollar met GM maken. Dit voor de nauwe samenwerking voor accu's en batterijtechnologieën. GM zou voor dat geld een belang van 11 procent in Nikola kunnen krijgen.

Vrachtwagen Nikola

Nikola anheuser busch photo nikola

Gesprekken GM en Nikola lopen nogDe gesprekken tussen de bedrijven lopen in principe tot 3 december. In september kwam Nikola behoorlijk in opspraak door een rapport van Hindenburg Researchover vermeende fraude door het bedrijf. Door dit nieuws stapte topman Trevor Milton eind september op en werd opgevolgd door Mark Russell. Milton heeft ruim 91,6 miljoen aandelen Nikola met een lockup periode (periode die hem verbied de aandelen te verkopen) loopt tot 1 december. Milton is de enige grootaandeelhouder van het bedrijf.

Topman Russell stelt dat het bedrijf in 2021 wederom geld op zal moeten halen. Momenteel heeft het bedrijf nog 900 miljoen dollar op de bank staan. Dit zou volgens Russell voldoende moeten zijn om ook zonder de deal met GM te kunnen overleven.

Musk: competitie is goed voor de marktOver 2020 komt de totale omzet van het bedrijf uit Detroit volgens de analisten uit op 120,45 miljard dollar. Dit is behoorlijk minder dan de omzet over 2019 toen de omzet 137,24 miljard dollar bedroeg.

Historische omzetten en resultaten General Motors in beeld plus taxaties 2020

fundamenteel onderzoek

GM Opel Rotterdam ©

GM
GM


Wat betreft het resultaat rekenen de analisten op een nettowinst van 6,9 miljard dollar. Over dit jaar wordt door het gros van de analisten een winst per aandeel van 4,67 dollar verwacht. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding uit op 9,95.

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 38 cent. Het dividendrendement van General Motors ligt hiermee op 0,82 procent. Het doorsnee dividendrendement van de automobielsector ligt op een nihile 0,86 procent.

De marktkapitalisatie bedraagt op basis van het aantal uitstaande aandelen keer de beurskoers circa 65,04 miljard dollar. Het aandeel was de voorbije 12 maanden vrij volatiel. Gemeten vanaf november vorig jaar staat het aandeel maar liefst 32 procent in het groen. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 14 en de 47 dollar.

Historische koersen General Motors 2007-2020

fundamenteel onderzoek generalmotors

Klikt u hier voor dividend aandeel General Motors. Om 19.11 koerst het aandeel 2,17 procent lager op 46,46 dollar.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.