Citigroup redder in nood voor Wachovia Securities

Citigroup heeft bekend gemaakt dat het met behulp van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) de zesde bank van Amerika Wachovia Securities heeft gekocht. Wachovia Securities is in navolging van Bear Stearns, Merrill Lynch, Washington Mutual en Lehman Brothers het volgende slachtoffer van de kredietcrisis.

Overname
Het Amerikaanse Wachovia Securities was in problemen gekomen nadat er grote twijfels waren ontstaan over het voortbestaan van de bank. Reden voor het twijfelen was de overname van een grote hypotheekverstrekker uit Californie in de hoogtij dagen van de Amerikaanse huizenmarkt. Het kopje ondergaan van Washtington Mutual heeft voor nog meer twijfels gezorgd bij Wachovia Securities. Het aandeel kelderde vorige week vrijdag met 27%.

De Amerikaanse bank Citigroup neemt de activiteiten van Wachovia Securities over voor 2,16 miljard dollar in aandelen. De verliezen over de kredietportefeuille worden gedeeld met de FIDC. De FDIC werkt mee aan de reddingsoperatie omdat het de tegoeden van particulieren en bedrijven bij Amerikaanse banken verzekert tot 100.000 dollar per klant. Het FDIC heeft momenteel 3000 miljard aan tegoeden verzekert.

Machtspositie
Door de overnames van Citigroup , JPMorgan Chase en Bank of America ontstaan er in de Verenigde Staten grote zorgen over de macht die de 3 banken nu hebben. De drie banken hebben momenteel 30% van de banktegoeden in de Verenigde Staten.

Consensus
Citigroup krijgt momenteel 8 koop-, 7 houd- en 9 verkoopadviezen. Het gemiddelde koersdoel komt over 2008 genomen uit op 28,83 dollar. Analisten reageren verdeeld op het aandeel Citigroup .

De winst per aandeel Citigroup is in 2008 -1,42 dollar. Het dividend bedraagt 2,16 dollar en het dividendrendement is 12,17%. De koers-winstverhouding is over 2008 uitgekomen op -5,00.