General Electric krijgt hulp van Buffett

General Electric heeft gisteren aangekondigd dat het voor 15 miljard dollar nieuw kapitaal op willen halen. Het Amerikaanse bedrijf zegt het geld nodig te hebben om de druk van het financiële onderdeel GE Capital op te kunnen vangen. Eerder gaf het bedrijf ook al een winstwaarschuwing af. Analisten reageren positief op het nieuws.

Aandelenemissie
Het Amerikaanse General Electric wil tenminste 12 miljard dollar ophalen door een aandelenemissie. Vandaag zal voordat de Wall Street opengaat voor handel bekend worden wat de uitgifteprijs zal zijn. De zakenbank Goldman Sachs heeft aangegeven op te zullen treden als begeleidende bank.

General Electric heeft daarnaast een deal gesloten met Berkshire Hathaway . Laatstgenoemde bedrijf is bekend als het investeringsbedrijf van Warren Buffett . Het gaat hierbij om de aankoop van preferente aandelen met een waarde van 3 miljard dollar. Berkshire Hathaway krijgt tevens warrants met een waarde van 3 miljard dollar aan aandelen General Electric tegen een uitoefenprijs van 22,25 dollar. De warrants zijn geldig tot 2013.

Voor Warren Buffett betekent dit de tweede miljardeninvestering. Recentelijk investeerde Warren Buffet al 10 miljard dollar in Goldman Sachs .

Winstalarm
General Electric maakte eerder bekend dat het de winstverwachting voor 2008 voor de tweede keer dit jaar verlaagd heeft. General Electric heeft te kennen gegeven flink last te hebben van de onzekerheid die heerst op de financiële markten als gevolg van de kredietcrisis.

Het Amerikaanse bedrijf gaf aan dat het dit jaar een winst per aandeel verwacht van 2,00 dollar per aandeel, eerder dit jaar ging het uit van een winst per aandeel van 2,25 dollar. General Electric zegt het kapitaal nodig te hebben om financiële dochter GE Capital bij te staan. GE Capital is het belangrijkste onderdeel van het bedrijf en droeg vorig jaar bij aan de helft van de totale bedrijfswinst.

CEO van General Electric Jeffrey Immelt maakte verder bekend dat het bedrijf in de toekomst minder afhankelijk wil worden van de financiële tak. Immelt wil verder dat de industriële onderdelen eind volgend jaar ongeveer 60% van de totale bedrijfswinst gaan uitmaken. Het aandeel van General Electric heeft dit jaar meer dan een derde van zijn waarde verloren.

Consensus neutraal
General Electric krijgt momenteel 9 koop-, 17 houdadviezen en 1 verkoopadvies afgegeven door Independent Research. Het gemiddelde koersdoel van General Electric is 29,60 dollar.

De winst per aandeel komt uit op 2 dollar. Het Amerikaanse bedrijf geeft een dividend van 1,24 dollar aan zijn aandeelhouders. Het dividendrendement bedraagt 5,08%. De koers-winstverhouding komt uit op 10,54.