Hypo Real Estate (update)

De situatie in Duitsland is op zijn zachts gezegd roerig. In het afgelopen weekend werd duidelijk dat zelfs een reddingsoperatie van 35 miljard euro door de Duitse overheid en de banken niet genoeg is om Hypo Real Estate staande te houden. Hypo Real Estate heeft eigenlijk gewoon teveel schulden, aldus analisten die de financial op de voet volgen.

Depfa
Een groot probleem zit bij de vorig jaar overgenomen Deutsche Pfandbrief AG (Depfa). Depfa heeft de afgelopen jaren veel leningen verstrekt aan overheidsinstellingen. In totaal zal dit honderden miljarden euro’s betreffen. Depfa geeft kredieten aan klanten die betrouwbaar zijn (overheid) voor lange termijn en dekt die kredieten door zelf geld te lenen op de kortlopende kredietenmarkt. Depfa is hiermee een van de grootste uitgevers van Pfandbriefe. Hier ligt dus meteen het probleem van Depfa. Banken lenen in deze tijd elkaar niet graag geld uit, helemaal niet als een bank langlopende leningen bijna helemaal financiert met kortlopend, wat hierbij dus het geval is bij Hypo Real Estate en Depfa.

Duitse overheid springt in
Rampzalig zou het zijn als Hypo Real Estate failliet zou gaan. Dit was gezegd door Angela Merkel. Hypo Real Estate heeft namelijk honderden miljarden euro’s bij andere banken geleend. Een faillissement zou het hele Duitse financiële systeem raken. De overheid zelf heeft ook geldt geleend bij Hypo Real Estate. Gemeenten zouden hun vaste financieringsbron kwijt raken als Hypo Real Estate failliet zou gaan. Projecten voor nieuwe ziekenhuizen, bruggen etc. zouden dan van de baan gaan.

Het lijkt er dus eigenlijk op dat de overheid bijna geen andere keus heeft om bij te springen en dat is ook precies wat er in het weekend is gebeurd. Het ministerie van Financiën liet weten dat de Duitse overheid, de centrale bank en de branchegenoten gezamenlijk 50 miljard euro in Hypo Real Estate hebben gestoken, om de bank voorlopig uit de problemen te halen.

Spaargeld gegarandeerd
Duitsland heeft na Ierland en Griekenland ook garantie gelegd op de inleg van alle Duitse spaarders. Nederland ligt op een heleboel landen nog achter op hoeveel zij garant staan voor spaarders. Terwijl Italië tot meer dan 103.000 euro garant staat, Frankrijk ruim 70.000, Groot-Brittannië ruim 63.000 staat Nederland voor maar 38.000 euro garant. Er bestaat een kans dat er geld van Nederland naar Duitsland gaat stromen ondanks de hoge rentes die in Nederland betaald worden. In tijden zoals deze gaan consumenten toch liever voor garanties dan voor hoge rentes.

1 oktober: Hypo Real Estate gered door overheid en branchegenoten
Eerder, op 1 oktober, berichtten wij al over de kapitaalinjectie voor Hypo Real Estate. Dit artikel vindt u hieronder.

Door de internationale kredietcrisis, zie je de laatste tijd veel ingrepen van overheden. Na de Benelux en het Verenigd Koninkrijk is nu Duitsland aan de beurt om in te grijpen. Het gaat hier om de Duitse bank Hypo Real Estate. De Duitse overheid en branchegenoten hebben een krediet van in totaal 35 miljard euro toegezegd.

Geen nationalisatie voor Hypo Real Estate
De Duitse regering is niet van plan om Hypo Real Estate te nationaliseren. Dit is gezegd door de Federale minister van Financiën. Ze hebben deze actie uitgevoerd om te voorkomen dat er de financiele crisis in Duitsland zich uitbreidt.

De onduidelijkheid van de overheidsingreep blijft de boventoon voeren. Hypo Real Estate kan met de lening vooruit en wil daarmee de problemen bij de slechte onderdelen oplossen. Een overheidswoordvoerder legde het uit dat de kredieten bedoeld zijn om de bank op een nette manier te liquideren.

Analisten zijn verdeeld
Analisten zijn verdeeld met de adviezen die zij afgeven. Met 12 koop-, 8 houd- en 14 verkoopadviezen ziet de consensus van Hypo Real Estate er niet goed uit. Met een rating van 2.5 van de 5 scoort Hypo Real Estate als een van de slechtste in de sector onroerend goed.

Het gemiddelde koersdoel van Hypo Real Estate staat nog op 19.02 euro, terwijl de koers nu rond de 4 euro staat. Het hoge gemiddelde koersdoel komt, omdat analisten hun advies nog niet vernieuwd hebben na de instorting van het aandeel Hypo Real Estate. De laatste 10 adviezen die zijn afgegeven, bevatten 6 verkoop- en 4 houdadviezen. De verkoopadviezen komen van Unicredit , Natixis, Commerzbank, Citigroup , Independent Research en Hamburger Sparkasse.

Hieronder aangegeven de stijgingen en de dalingen in procenten van het aandeel Hypo Real Estate vergeleken met de DAX 30. De grafiek loopt van 1 januari 2008 tot 30 september 2008. In de grafiek is te zien dat Hypo Real Estate een enorme daling in januari bewerkstelligd heeft. De DAX heeft ook een daling gerealiseerd in januari, maar in veel mindere mate dan Hypo Real Estate. In midden maart is het aandeel Hypo Real Estate weer flink gestegen tot eind april. De daling is weer ingezet vanaf begin mei tot september. Het aandeel kelderde eind september enorm.


Bron: Thomson Reuters