Chipgigant Intel presenteert resultaten derde kwartaal

Het Amerikaanse Intel heeft zijn nettowinst over het afgelopen kwartaal met 12% zien groeien. Het Amerikaanse bedrijf meldde verder dat er nog veel onduidelijkheid en onzekerheid heerst door de afzwakkende Amerikaans en wereld economie. Analisten reageren verdeeld op de berichtgeving van de chipfabrikant.

Resultaten
Intel meldde gisteravond dat de nettowinst over het derde kwartaal van 2008 uitgekomen is op 2 miljard dollar. Dit is 12% hoger is dan over dezelfde periode vorig jaar en 26% hoger dan het vorige kwartaal. De omzet van de Amerikaanse chipgigant steeg met 1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en kwam daarmee uit op 10,2 miljard dollar.

De winst per aandeel van Intel kwam uit op 0,35 dollar. Dit betekende een stijging van 17% ten opzichte van een jaar eerder en was geheel tegen de verwachting in van analisten die rekenden op een winst per aandeel van 0,34 dollar. Intel verwacht dat het in het vierde kwartaal van 2008 een omzet boekt van 10,9 miljard dollar.

Laptop processors
Chipgigant Intel meldde gisteravond dat de omzetstijging vooral te danken was aan de groeiende vraag naar laptopprocessors in de afgelopen 3 maanden. Het omschakelen naar 45nm heeft het bedrijf veel kosten bespaard. Daarnaast is er de recent geïntroduceerde Atom processor. De Atom processor droeg voor 200 miljoen dollar bij aan de omzet over het derde kwartaal.

Onzekere tijden
Intel waarschuwde dat het momenteel onzekere tijden zijn voor het bedrijf. De CEO van chipgigant Intel , Paul Otellini wist moeilijk te zeggen wat de vooruitzichten voor het komende kwartaal zijn. De huidige crisis in de wereld zorgt voor veel onduidelijkheid wat er met de vraag naar processors en chips gaat gebeuren.

Fundamentals
Het Amerikaanse Intel krijgt 33 koop- en 12 houdadviezen. Daarnaast krijgt het bedrijf 0 verkoopadviezen toebedeeld. Het gemiddelde koersdoel van de Amerikaanse chipgigant Intel is 25,41 dollar. De slotkoers van gisteren noteerde 15,93 dollar.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van Intel is 1,49 dollar. Het bedrijf keert een dividend van 0,54 dollar uit aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige raming uitgekomen op 10,70.