Ebay presenteert cijfers derde kwartaal

De Amerikaanse online veilingswebsite eBay heeft gisteren zijn cijfers over het derde kwartaal van 2008 gepresenteerd. Het management van het Amerikaanse bedrijf verwacht voor het eerst in de historie van het bedrijf een omzetdaling. eBay heeft te kennen gegeven flink last te hebben van de kredietcrisis. Analisten reageren teleurgesteld op de cijfers.

Resultaten
De nettowinst van eBay kwam uit op 492 miljoen dollar. De omzet van het concern kwam over het derde kwartaal uit op 2,12 miljard dollar, een stijging van 12% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de zomer van 2007 leed het bedrijf een verlies van 935,6 miljoen dollar. De winst per aandeel over het derde kwartaal van 2008 was 0,46 dollar. Analisten gingen van 0,41 dollar uit.

eBay heeft te maken een teruglopende groei in de verkopen en ondervindt daarnaast steeds heftigere concurrentie van het tevens Amerikaanse Amazon.com .

Verlaging omzet
Het bedrijf verlaagt de omzetverwachting voor heel 2008. Het bedrijf gaat er nu van uit dat het een omzet boekt tussen de 8,5 en 8,7 miljard dollar. eBay ging eerder nog vanuit dat het omzet zou boeken van 8,8 tot 9,05 miljard dollar.

Op de NASDAQ werd het aandeel nabeurs 8% lager gezet door beleggers. Voordat de cijfers naar buiten kwamen was het aandeel eBay al 14,5% in waarde verminderd.

Maatregelen
eBay had vorige week al aangekondigd dat het kostenbesparingen door gaat voeren. Het Amerikaanse bedrijf heeft besloten om 1000 vaste werknemers te ontslaan en daarnaast zien meer dan honderd uitzendkrachten hun baan verliezen bij eBay . Het personeelsbestand zal hierdoor met 10% gedaald zijn. Kosten voor de reorganisatie zijn geraamd op 70-80 miljoen dollar.

Fundamentals
Het Amerikaanse eBay krijgt 16 koop- en 20 houdadviezen. Daarnaast krijgt het bedrijf 2 verkoopadviezen toebedeeld. Het gemiddelde koersdoel van eBay is 26,79 dollar. De slotkoers van gisteren noteerde 15,33 dollar.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van eBay is 1,94 dollar. Het bedrijf keert géén dividend uit aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige raming uitgekomen op 7,88.