T-Mobile US: positieve verrassingen verwacht

De dochteronderneming van Deutsche Telecom is een leider in 5G-netwerken in de VS. Dat loont met sterke cijfers en hogere prognoses.

De balans van Deutsche Telecom is indrukwekkend. Zelfs met Mike Sievers aan het roer, die een goed jaar geleden John Legere erfde, de populaire bedrijfsleider van T-Mobile US, blijft de dochteronderneming van Deutsche Telekom op weg naar succes.

Met een omzet van 19,8 miljard dollar en een winst van 933 miljoen dollar, omgerekend een winst per aandeel van 74 cent, leverde Amerika's op twee na grootste telecommunicatiebedrijf meer dan analisten gemiddeld hadden verwacht, zowel wat betreft omzet als winst. Op de beurs gaf dit het aandeel een flinke boost.

Voor het hele jaar verwacht de groep uit Bellevue in de staat Washington 4,9 miljoen nieuwe klanten in plaats van de vorige 4,7 miljoen.

De integratie van de Amerikaanse rivaal Sprint, waarmee T-Mobile de kloof met zijn grotere rivalen AT&T en Verizon Communications aanzienlijk heeft verkleind, verloopt beter dan verwacht.

T-Mobile US verhoogde de prognose voor de verwachte synergieën in extra inkomsten en besparingen van 2,8 naar 3,1 miljard dollar. Ongeveer de helft van de spraak- en datacommunicatie in Sprint-netwerken werd omgeleid, twee keer zoveel als in het voorgaande kwartaal.

Ongeveer een vijfde van de Sprint-klanten is tot nu toe overgestapt op T-Mobile US. Volgens het bedrijf was de groei van 1,2 miljoen klanten tot een totaal van 103,53 miljoen de sterkste in de branche.

Bij 5G vóór AT&T en Verizon Communications

In het uitgebreide gebied zal het 5G-netwerk dat momenteel wordt ontwikkeld door T-Mobile US 295 miljoen mensen bereiken over een oppervlakte van meer dan vier miljoen vierkante kilometer.

In vergelijking met Verizon Communications en AT&T is dat vier of twee keer zo hoge netwerkdekking, aldus het bedrijf. Het gebied van het netwerk met ultrasnelle overdrachtssnelheden bereikt momenteel 140 miljoen Amerikaanse burgers.

Marktonderzoekers en analisten bevestigen de voorsprong van de nieuwkomer, die het bedrijf regelmatig een bovengemiddelde klantgroei bezorgt.

Met dit vroege leiderschap zal de groep het bedrijfsrendement (EBITDA) aanzienlijk verbeteren met vijf tot 5,4 procentpunten tegen 2022 dankzij schaalvoordelen, schatten analisten van Bloomberg Intelligence.

Als T-Mobile US erin slaagt zijn prijszettingsvermogen tegen die tijd te behouden, zal de winstgevendheid na 2022 blijven verbeteren.

In het geval van 5G-netwerken had het bedrijf dan in de VS een vergelijkbare dominantie kunnen verwerven als Verizon Communications in 2010 deed met 4G. Dankzij de superieure netwerkdekking en de goede transmissiekwaliteit kon de groep dan een versnelling hoger schakelen op het gebied van marketingkosten en de winstgevendheid verder verbeteren.

Bloomberg Intelligence verwacht dat de omzet voor het huidige fiscale jaar respectievelijk $ 74,7 miljard en $ 76,6 miljard zal bedragen. Dat is ruim boven de gemiddelde schattingen van analisten op Wall Street en biedt potentieel voor meer positieve verrassingen.

Het hooggewaardeerde aandeel probeert sinds december de weerstand van 110 euro te overwinnen. Dat zou binnenkort moeten gebeuren.