Trading update Sligro stelt analisten teleur

De winstverwachting die supermarktconcern Sligro vorige week naar buiten bracht tijdens haar trading update was een teleurstelling voor analisten. Als gevolg hiervan hebben diverse analisten dan ook hun advies en/of koersdoel voor het aandeel neerwaarts bijgesteld. De consensus voor het aandeel blijft echter positief.

Tegenvallende winstverwachting
Ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2007 is de omzet in dezelfde periode in 2008 met 7,7% toegenomen tot 1,599 miljard euro. Er is echter een neerwaartse trend te zien wanneer de cijfers over het derde kwartaal van 2008 erbij worden genomen. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder daalde de totale omzet van 524 miljoen tot 521 miljoen euro. Deze daling is te wijten aan de foodretail divisie (waaronder de supermarktlabels EM-Té en Golff vallen) die een omzetdaling liet noteren van 24 miljoen euro tot 173 miljoen euro. Dit komt vooral door de verkoop van de formules MeerMarkt en Attent aan Spar Holding . Deze twee formules behaalden traditioneel in het derde kwartaal een relatief hoge omzet. De divisie Foodservice (zelfbedienings- en bezorgactiviteiten) liet een stijging zien van 21 miljoen (7%, red.) euro tot 348 miljoen euro.

Sligro meldt verder dat de huidige economische omstandigheden een gering effect hebben op de groei van het concern. Het concern wijst erop dat ten tijde van de publicatie van de halfjaarcijfers zij reeds heeft aangegeven dat de groei in de afzetmarkten wat minder robuust zal zijn dan in het eerste halfjaar van 2008. De economische ontwikkelingen zullen dit effect enigszins versterken.

Sligro verwacht dit jaar een nettowinst te behalen van 70 miljoen euro. Vorig jaar kwam de winst uit op 74,2 miljoen euro, mede ondersteund door een eenmalige bate van 9,4 miljoen euro door de verkoop van de MeerMarkt- en Attent-formules.

Analisten teleurgesteld
Volgens analist Richard Withagen van SNS Securities had de markt duidelijk té positieve verwachtingen over de winstverbetering bij de supermarktdivisie. Volgens de analist gaat de integratie van de oude Edah-winkels in de eigen formules minder snel dan verwacht. De analist heeft naar aanleiding van de trading update het koersdoel voor Sligro met 6 euro verlaagd tot 18 euro.

De analisten van effectenhuis Petercam hebben hun advies voor Sligro verlaagd van hold naar reduce. De analisten vinden dat het langer duurt dan verwacht voordat de Foodretail een winstaandrijver wordt. Naast de analisten van Petercam hebben ook de analisten van ING Financial Markets het advies voor het aandeel verlaagd van houden naar verkopen. Dit zijn de enige 2 verkoopadviezen die voor het aandeel zijn afgegeven. Hiernaast zijn er 4 houd- en 5 koopadviezen afgegeven.

Hieronder volgt een overzicht van de recente koersdoelverlagingen:
  • ABN AMRO – van 32 euro naar 21 euro
  • CA Chevreux – van 30 euro naar 20 euro
  • SNS Securities – van 24 euro naar 18 euro

    Door deze koersdoelverlagingen bedraagt het gemiddeld koersdoel momenteel 21,28 euro. Hieruit blijkt dat de analisten redelijk eensgezind zijn over het koersdoel. Het verwacht rendement bedraagt op dit moment 31,67%.