Verhoging winstverwachting Novartis positieve verrassing voor analisten

Het Zwitserse farmacieconcern Novartis heeft mede door de sterke verkopen van het geneesmiddel Diovan in het derde kwartaal van 2008 een nettowinststijging gerealiseerd van 32% tot 2,08 miljard dollar. Het concern heeft tevens de verwachtingen voor geheel 2008 verhoogd. Analisten zijn overwegend positief gestemd over het aandeel.

Meer winst
Novartis heeft in het derde kwartaal van 2008 de nettowinst zien stijgen met 32% tot 2,08 miljard dollar. De winst per aandeel steeg zodoende van 0,68 dollar tot 0,92 dollar. De hogere winst is onder andere te danken aan de goede verkoop van het middel Diovan, een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk. Per aandeel is de nettowinst per aandeel in de eerste 9 maanden gestegen met 22% tot 2,93 dollar.

Er werd door het concern een omzetstijging geboekt van 12% tot 10,75 miljard dollar. De divisie Pharmaceuticals liet een stijging zien van 14% tot 6,7 miljard dollar. Het onderdeel Vaccins en Diagnostics noteerde een omzetgroei van 16% tot 666 miljoen dollar en Sandoz zag de omzet met 7% klimmen tot 1,9 miljard dollar.

Recordwinst verwacht
Novartis zegt dat het op schema ligt om dit jaar een recordwinst en -omzet te boeken. De netto-omzet voorkomend uit voortgezette activiteiten zal naar verwachting in 2008 een midden-ééncijferige groei laten zien in lokale valuta.

Tot slot maakte Novartis bekend dat het, om kosten te besparen, in de Verenigde Staten 550 banen gaat schrappen. Het concern liet weten dat door het efficiency-verbeteringsprogramma tot nu toe al een kostenbesparing van 714 miljoen dollar heeft gerealiseerd. Dit is meer dan de doelstelling van het concern van 670 miljoen dollar. Novartis verwacht in 2010 een jaarlijkse kostenbesparing te realiseren van 1,6 miljard dollar vóór belastingen.

Analisten content
De gepresenteerde cijfers kwamen overeen met de ramingen van analisten. De verhoging van de winstverwachting was daarnaast een prettige bijkomstigheid. Een meerderheid van de analisten is mede daarom dan ook positief over het aandeel. Op dit moment zijn er 24 koop-, 10 houd- en 4 verkoopadviezen afgegeven. De koers van het aandeel heeft in de laatste maanden relatief weinig schommelingen laten zien ondanks het slechte beursklimaat. De analisten van ABN Amro zijn van mening dat dit het defensieve karakter van solide ondernemingen met een betrouwbare winstontwikkeling en stabiele dividenden onderstreept. Daarnaast wijzen de analisten erop dat Novartis een breed gediversifieerde productenportefeuille heeft. De analisten van ABN Amro hebben voor het aandeel een houdadvies uitstaan.