American Express ziet winst dalen in het derde kwartaal

Het Amerikaanse American Express , één van de grootste verstrekkers van creditcards wereldwijd heeft gisteren nabeurs zijn kwartaalcijfers gepresenteerd. Het bedrijf maakte bekend dat het een winstdaling van 23% heeft geboekt en moet daarnaast voor 6,2 miljard dollar aan leningen aflossen over 2008. Analisten reageren verdeeld op de berichtgeving.

Resultaten
In het derde kwartaal kwam de nettowinst uit op 861 miljoen dollar een daling van 23% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Amerikaanse bedrijf meldde verder dat het nog dit jaar voor 6,2 miljard dollar aan leningen moet afbetalen en voor volgend jaar een bedrag van 15,5 miljard dollar. De winst per aandeel American Express kwam over het derde kwartaal uit op 0,74 dollar. Het bedrijf meldde veel hinder te ondervinden van de kredietcrisis.

Financiële injectie
Mocht American Express het volgende kwartaal de dalende tendens over de eerste drie kwartalen vervolgen dan is het niet uitgesloten dat ook zij moeten aankloppen bij de Amerikaanse overheid voor financiële steun.

American Express zag afgelopen jaar zijn beurswaarde met meer dan de helft dalen. Gisteren kwam de slotkoers van American Express uit op 24,35 dollar.

Fundamentals
Het Amerikaanse bedrijf American Express krijgt 5 koop- en 10 houdadviezen. Daarnaast krijgt het bedrijf 5 verkoopadviezen toebedeeld. Het gemiddelde koersdoel van American Express is 36,10 dollar. De slotkoers van gisteren noteerde 24,35 dollar.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van American Express is 2,74 dollar. Het bedrijf keert een dividend uit aan zijn aandeelhouders van 0,63 dollar. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige raming uitgekomen op 8,88.