Pfizer ziet nettowinst over het derde kwartaal stijgen

Het Amerikaanse farmaciebedrijf Pfizer heeft gisteren haar cijfers over het derde kwartaal gepresenteerd. De nettowinst van het bedrijf werd verdrievoudigd terwijl de omzet vrijwel gelijk bleef. Pfizer meldde verder dat vooral de verkoop van de pijnstiller Lyrica heeft bijgedragen aan de winstgroei. Analisten reageren positief op de gepresenteerde cijfers.

Resultaten
De nettowinst van Pfizer kwam in het derde kwartaal uit op 2,28 miljard dollar, dit betekende een verdriedubbeling van de nettowinst in vergelijking met een jaar eerder. In 2007 kwam de nettowinst uit op 761 miljoen dollar. De omzet van de farmaciegigant kwam uit op 12 miljard dollar. De Amerikaanse onderneming gaat voor de rest van het jaar uit van een jaaromzet van 48-49 miljard dollar.

Het Amerikaanse bedrijf schrapte vorig jaar 11.000 banen om zo een betere concurrentiepositie in te nemen op de markt van generieke medicijnen en geneesmiddelen waar geen patent meer op rust.

Pijnstillers
Het Amerikaanse Pfizer dankte de winstgroei vooral aan de groei in verkopen van de pijnstiller Lyrica. Dit medicijn is recentelijk goedgekeurd in de Verenigde Staten en bestrijdt vooral pijn bij chronische spierziektes.

Fundamentals
Het Amerikaanse bedrijf Pfizer krijgt 15 koop- en 15 houdadviezen. Daarnaast krijgt het bedrijf 2 verkoopadviezen toebedeeld. Het gemiddelde koersdoel van Pfizer is 22,62 dollar. De slotkoers van gisteren noteerde 17,34 dollar.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van Pfizer is 2,37 dollar. Het bedrijf keert een dividend uit aan zijn aandeelhouders van 1,16 dollar. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige raming uitgekomen op 7,32.