Boeing ziet nettowinst met 38% dalen door de voortdurende staking

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft over het afgelopen kwartaal een nettowinst van 695 miljoen dollar behaald. De omzet van de vliegtuigbouwer daalde in het derde kwartaal met 7%. Het Amerikaanse Boeing meldde dat het veel hinder ondervindt door de nog steeds voortdurende staking bij de fabriek. Analisten reageren negatief op het bericht.

Resultaten
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing meldde dat het over het afgelopen kwartaal een nettowinst heeft behaald van 695 miljoen dollar, dit is in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar een daling. De nettowinst kwam in die periode namelijk uit op 1,1 miljard dollar.

De omzet daalde met 7% en kwam uit op 15,3 miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar was de omzet nog 16,5 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op 0,96 dollar. De winst per aandeel in dezelfde periode vorig jaar kwam uit op 1,44 dollar. Analisten rekenden op een winst per aandeel van 1,04 dollar per aandeel en een omzet van 14,9 miljard dollar.

Staking
Boeing heeft veel hinder ondervonden van de staking aangezien sommige fabrieken geheel stil liggen. Sinds 6 september 2008 zijn er circa 27.000 werknemers in staking uit ontevredenheid over een nieuw arbeidscontract. Gesprekken tussen vakbonden en het bedrijf heeft tot dusver weinig opgeleverd. Boeing heeft beloofd dat het met een update komt over de verwachting voor 2008 als de staking voorbij is.

Het aandeel Boeing ging als gevolg van de berichtgeving onderuit en sloot uiteindelijk -7,5% lager op 42,91 dollar. De Amerikaanse vliegtuigbouwer is in een jaar tijd al meer dan de helft van zijn beurswaarde verloren

Dreamliner
Boeing moet daarnaast diverse luchtvaartmaatschappijen teleurstellen met de vertraging van het paradepaardje, de Boeing 787 “Dreamliner”. Verwacht wordt dat de eerste Boeing 787 begin augustus 2009 wordt opgeleverd. Er is volgens het Amerikaanse bedrijf ook sprake van sterke vertraging bij de oplevering van militaire toestellen.

Consensus
Het Amerikaanse bedrijf Boeing krijgt 12 koop- en 8 houdadviezen. Daarnaast krijgt het bedrijf 2 verkoopadviezen toebedeeld. Het gemiddelde koersdoel van Boeing is 69,36 dollar. De slotkoers van gisteren noteerde 42,91 dollar.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van Boeing is 5,83 dollar. Het bedrijf keert een dividend van 1,45 dollar uit aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige raming uitgekomen op 7,36.