Gigantisch koersherstel Wall Street

Aan de extreme volatiliteit op Wall Street is vooralsnog geen einde gekomen. Deze avond spoot de Dow Jones Industrial Average met bijna 11% omhoog (890 punten). Ook de NASDAQ 100 boekte flinke winst en kwam uit op bijna 1650 punten. Binnen de Dow 30 waren het vooral Bank of America , Alcoa , Chevron, Verizon Comm. en Exxon Mobil die de hoogste koerswinsten realiseerden. Binnen de Amerikaanse hoofdindex waren geen dalers. De oliefondsen profiteerden van een betere dan verwachte winst van het Britse BP .

Diverse analisten spreken nu van een opluchtingsrally. Alhoewel uiteraard niemand kan zeggen dat dit de bodem van de bearmarkt werd het optimisme sectorbreed gedragen. Een Amsterdamse handelaar sprak van een gigantische opluchting op Wall Street na de gigantische koersdalingen. Hoofd research Ronald Kok van Analist.nl stelde dat het gros van de West-Europese en Amerikaanse aandelen nu fors onder hun gemiddelde Market to Book ratio’s noteren in combinatie met lage koers/winst-verhoudingen. “Daarnaast zijn de dividendrendementen op value-aandelen, nu vooral met de dalende rente in Amerika, nu extreem hoog en maken deze aandelen zeer aantrekkelijk.” zo vervolgt Kok.

General Motors gaf aan dat het in gesprek is met de Amerikaanse overheid om een back-up van 10 miljard dollar te investeren. De reden hiervoor is om meer lucht te hebben om de eventuele fusie met Chrysler rond te krijgen. GM’s grootste concurrent Ford steeg met ruim 6%. Ook de Europese branchegenoot Volkswagen was weer volop in het nieuws. Uiteraard kwam dit door de short squeeze waardoor het aandeel gigantische omhoog spoot. Geruchten waren er dat Morgan Stanley en Goldman Sachs short in het aandeel zaten. Dit gerucht werd later ontkracht. Tegenover het persbureau Thomson Reuters meldde een woordvoerder van Morgan Stanley dat het geen exposures in Volkswagen had zitten.