Verhoging winstverwachting Unilever biedt geen soelaas

Vorige week heeft voedingsmiddelen concern Unilever zijn verwachtingen voor dit jaar naar boven bijgesteld. Het bedrijf verwacht dat de resultaten van de onderliggende omzetgroei ruim boven de eerder gestelde 3-5% zal uitkomen. Verscheidene analisten hebben hun koersdoel verlaagd. De consensus voor het aandeel staat momenteel op houden.

Hogere omzetgroei
In het derde kwartaal kwam de onderliggende omzetgroei uit op 8,3%. Het gaat hier om de verkopen bedoeld exclusief aan- en verkopen van bedrijfsonderdelen en wisselkoersverschillen. In dezelfde periode vorig jaar kwam de omzetgroei nog uit op 4,5%. De omzetgroei is hoger dan de 7,4% waar analisten vooraf vanuit gingen.

Uniliver verkocht in totaal 10,43 miljard producten. De operationele winst is op 2,53 miljard euro uitgekomen. Het resultaat is inclusief de opbrengsten van verkochte onderdelen zoal de Amerikaanse wasmiddelentak. De winst per aandeel kwam uit op 59 eurocent.

De verkopen in de ‘volwassen markten’, zoals West-Europa en de Verenigde staten, staan onder druk doordat consumenten overgaan op veelal goedkopere huismerkartikelen. De groeilanden van Unilever bevinden zich in Oost-Europa, Azië en Afrika.

Het bedrijf verwacht dat de resultaten van de onderliggende omzetgroei ruim boven de eerder gestelde 3-5% zal uitkomen. Unilever , op dit moment de derde voedsel- en consumentengoederengroep ter wereld, komt met deze verwachting dicht bij de Europese rivalen Nestlé en Danone . Zij verwachten een omzetgroei van 8& en 10%.

Consensus op houden
Ondanks dat de resultaten over het algemeen genomen beter waren dan analisten hadden verwacht, is de outlook voor hen niet veel zeggend. Verscheidene analisten hebben dank ook naar aanleiding van de gepresenteerde resultaten hun opinie gewijzigd. Zo verlaagden de analisten ING het koersdoel met 1,50 euro omdat zij een recessie verwachten. De omzetgroei en margegroei vielen de analisten tegen. De analisten van Sanford C. Bernstein vinden het jammer dat Unilever de verwachting van de omzetgroei niet verder heeft gespecificeerd. Voor analist Richard Withagen zijn de cijfers in lijn van de verwachting. De analist merkt op dat de groei vooral afkomstig is uit de opkomende markten terwijl de volumes in Europa en de Verenigde Staten onder druk staan.

Momenteel staan er voor het aandeel 12 koop-, 18 houd- en 9 verkoopadviezen uit. De consensus voor het aandeel staat hierdoor op houden. Binnen de sector Voedingsproducenten staat Unilever in de middenmoot, waar het nog net het Franse Danone voor zich moet dulden.


Bron: Thomson Reuters

Wanneer het rendement van het aandeel Unilever wordt vergeleken met dat van de AEX -index is het voedingsmiddelenconcern een duidelijke outperformer. Dit blijkt uit de bovenstaande grafiek. Het aandeel presteert over één jaar genomen in bijna de gehele periode beter dan de index. Vanaf begin september begint het rendement van de AEX index flink te dalen, waar dat van Unilever nog licht stijgt. Vanaf 7 oktober daalt ook het rendement van Unilever sterk van -15% naar -30% op 10 oktober. Op dit moment is het rendement van het aandeel stabiel rond de -22%. Het rendement van de AEX is op dit moment -50%, waar het voorlopige dieptepunt lag op bijna -56%, dat vorige week werd bereikt.