Analisten tevreden over resultaten van het Amerikaanse Chevron

Chevron heeft over het derde kwartaal van 2008 een nettowinst geboekt van 7,9 miljard dollar. Dit betekende een verdubbeling voor het Amerikaanse olieconcern ten opzichte van vorig jaar. De omzet van het bedrijf kwam in het derde kwartaal eveneens hoger uit. De winst per aandeel Chevron kwam uit op 3,85 dollar en betekende een stijging. Chevron maakte de resultaten over het derde kwartaal afgelopen vrijdag bekend.

Resultaten
Het Amerikaanse Chevron, in Nederland bekend van de Texaco tankstations, realiseerde in het derde kwartaal een nettowinst van 7,9 miljard dollar en dit betekende een ruime verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toen de nettowinst uitkwam op 3,7 miljard dollar. De omzet was in het derde kwartaal uitgekomen op 76 miljard dollar en is in vergelijking met een jaar eerder een forse stijging aangezien de omzet toen 54 miljard dollar bedroeg. De Amerikaanse oliegigant maakte verder bekend dat het voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen heeft gekocht.

De winst per aandeel Chevron was in het derde kwartaal uitgekomen op 3,85 dollar. Een jaar eerder bedroeg de winst per aandeel nog 1,75 dollar. Het Amerikaanse concern zegt sterk geprofiteerd te hebben van de hoge brandstofprijzen van afgelopen zomer. Er was naast de goede cijfers ook nog slecht nieuws. De schade veroorzaakt door de orkanen in de Golf van Mexico is uitgekomen op 400 miljoen dollar.

De olieproductie daalde licht van 2,59 miljoen vaten per dag in dezelfde periode vorig jaar naar 2,44 miljoen vaten per dag. De gemiddelde verkoopprijs van een vat olie was in het derde kwartaal 107 dollar tegenover 67 dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Positieve consensus
Het Amerikaanse Chevron krijgt door analisten momenteel 13 koop- en 5 houdadviezen toebedeeld. Het aandeel Chevron krijgt 1 verkoopadvies afgegeven door Ragen Mackenzie. Meest recente adviezen kwamen van het Britse Barclays en het Zwitserse Credit Suisse die beiden een koopadvies toebedeelden voor Chevron. Het gemiddelde koersdoel van Chevron bedraagt 102,30 dollar.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van Chevronvoor 2008 is 12,07 dollar. Het bedrijf keert een dividend uit van 2,26 dollar aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten 6,10.