TomTom sluit nieuwe deals

TomTom heeft donderdag een overeenkomst getekend met Abarth, onderdeel van de Italiaanse autofabrikant Fiat , en daarnaast het samenwerkingsverband met Mazda verlengd. Tegelijkertijd moet TomTom zich richten op het beperken van de imagoschade door de problemen bij Apple Maps. Voorlopig houden analisten vast aan hun eerdere taxaties voor het aandeel, maar is het opwaarts potentieel wel teruggelopen.

TomTom gaat Abarth-modellen voorzien van navigatiediensten, waarbij geen verdere financiële details bekend werden gemaakt. Daarnaast kondigde TomTom donderdag aan dat het zijn samenwerkingsverband met Mazda heeft verlengd. Daarbij gaat het zijn navigatie in Europa aanbieden aan het nieuwe topmodel, de Mazda 6. TomTom levert al wereldwijd de navigatie voor de Mazda CX-5.

De analisten van SNS Securities stellen ondertussen dat TomTom het marktpotentieel van zijn HD Traffic dienst vergroot door het systeem ook beschikbaar te stellen voor andere ingebouwde navigatiesystemen. Volgens hen biedt dit namelijk de mogelijkheid om ook extra klanten binnen te halen als PSA Peugeot Citroën en Qoros. Wel moet afgewacht worden of TomTom zal toestaan dat HD Traffic ook werkt op kaarten die niet van TomTom zijn.

Problemen bij Apple Maps

Tomtom kwam recent nog negatief in het nieuws. De nieuwste iPhone van Apple wordt voor het eerst geleverd met Apple Maps, dat deels is gebaseerd op de kaarten van TomTom . Voorheen draaide de iPhone op Alphabet Maps.

Maar Apple Maps werkt niet naar behoren, zo zou de applicatie onder meer verwarrend zijn. Zo zit de kaartenapplicatie vol fouten, waarbij gebruikers bij ‘station Amsterdam’ naar station Amsterdam-Zuid worden gestuurd in plaats van centraal.

Analisten stellen dat wanneer de problemen niet serieus worden aangepakt, die veel geld kan gaan kosten voor TomTom . De contractwaarde valt namelijk dan lager uit, aangezien er een grote gebruikersbasis nodig is om veel geld te verdienen aan de applicatie door TomTom .

Inmiddels heeft TomTom dan ook aan Apple aangeboden om te helpen met de problemen bij de kaartenapplicatie. Vooralsnog is niet bekend of Apple ook al contact heeft gezocht voor hulp.

Taxaties ongewijzigd

Vooralsnog hebben analisten geen wijzigingen aangebracht in hun taxaties voor TomTom . Voor het aandeel staan momenteel 3 koop-, 7 houd- en 5 verkoopadviezen uit, waarmee de consensus licht negatief is.

Daarbij schommelt de koers al enige tijd tussen de 3,80 en 4 euro, na een opmars van begin augustus vanaf 3 euro. Hierdoor is het verwacht rendement aanzienlijk teruggelopen. Met een gemiddeld koersdoel van 3,69 euro zien analisten nog een opwaarts potentieel van 6,6%.