3M neemt Ceradyne over

Het Amerikaanse 3M blijft haar positie op de markt voor beveiligingsmateriaal verder uitbreiden. Vandaag werd bekend dat 3M het in Californie gevestigde Ceradyne voor een prijs van 35 dollar per aandeel gaat overnemen. Deze biedprijs is een premie van 43 procent ten opzichte van het slot van vrijdag. In totaal komt hierdoor de waardering voor het bedrijf uit op 860 miljoen dollar (670 miljoen dollar exclusief contanten en schulden).Ceradyne is een producent van bewapeningsmateriaal en levert o.a. aan het Amerikaanse leger. 3M stelt dat de overname van Ceradyne dit jaar ongeveer een cent toevoegt aan de winst per aandeel.

Waarderingsratio's 3M

Beveiligingsmateriaal Ceradyne
Beveiligingsmateriaal Ceradyne
3M noteert op het moment van schrijven met een koers/winst-verhouding van 14,44. De gemiddelde koers/winst-verhouding over de afgelopen 5 jaar (Shillers PE) bedraagt 8,68. De sector gediversificeerde industrieën noteert met een gemiddelde koers/winst-verhouding van 11,86. Over dit jaar ligt de verwachting van het dividend op 2,35 Amerikaanse dollar. Het dividendrendement op basis van deze taxatie komt dan uit op 3 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 3,73 procent.

De market-to-book ratio (berekend door de koers van het aandeel te delen door de verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het aantal uitstaande aandelen) ligt op 3,7. De sector wordt verhandeld op 2,76 maal haar market-to-book ratio.

Opinies analisten over 3M

Het aandeel wordt door 11 fundamentele analisten gevolgd. Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 95,25 Amerikaanse dollar. De koers van het aandeel ligt zodoende 3 procent onder de fair value van de analisten. Op basis van de huidige koers ligt de marktkapitalisatie van 3M momenteel rond de 65,67 miljard Amerikaanse dollar.

Taxaties resultaten 2012 3M

Over het huidige jaar wordt door de analisten die gepolst zijn door persbureau Reuters een omzet van 30,04 miljard Amerikaanse dollar verwacht. Voor het lopende jaar wordt een nettoresultaat verwacht van 4,51 miljard Amerikaanse dollar. De gemiddelde verwachting van het resultaat per aandeel ligt op 6,4 Amerikaanse dollar. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 29 procent. Het aandeel sloot vrijdagavond 0,43 procent lager op 92,42 Amerikaanse dollar.