Analisten zien ondanks omzetwaarschuwing solide resultaten TomTom

TomTom heeft dinsdagmorgen zijn omzetverwachting naar beneden bijgesteld, nadat de derdekwartaalcijfers lieten zien dat zowel de omzet als de winst flink zijn gedaald. Het navigatiebedrijf is in het derde kwartaal diep in het rood gedoken en verwacht niet dat er op korte termijn een herstel zal plaatsvinden. Analisten zijn al met al content met de resultaten.

Al tijden minder omzet voor TomTom

Dalende cijfers

Over het derde kwartaal zag navigatieconcern TomTom de omzet zien dalen met 19% tot 274 miljoen euro, terwijl de nettowinst afnam met 23% tot 22 miljoen euro. Vooraf hadden analisten gerekend op een omzetdaling van 16% tot 283 miljoen euro en een nettowinst van 12 miljoen euro. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 0,14 euro.

De daling is volgens topman Harold Goddijn het gevolg van de verslechterde automarkt en de aanhoudende eurocrisis. TomTom verkocht het afgelopen kwartaal 2,6 miljoen navigatiekastjes in Europa, waar dit vorig jaar nog 3 miljoen was. In Noord-Amerika daalde de verkopen van 1,9 miljoen naar 1,5 miljoen.

TomTom Geplaagd door verschillende factoren

Lichtpuntjes

Er waren ook enkele lichtpuntjes waarneembaar in de resultaten. Zo wist TomTom zijn kosten te verlagen, conform eerder gestelde doelen. Daarnaast bleef de brutomarge met 55% in het derde kwartaal tegenover 51% in dezelfde periode een jaar eerder goed.

Naar aanleiding van de tegenvallende resultaten heeft TomTom zijn omzetverwachting voor 2012 verlaagd van 1,1 miljard naar 1,05 miljard euro. Wel handhaaft het bedrijf zijn winstverwachting van 0,35 euro per aandeel.

Solide resultaten


SNS Securities stelt dat de gepresenteerde resultaten solide zijn, ondanks de zwakke automarkt. De omzet lag bijvoorbeeld in lijn met de verwachtingen van analist Martijn den Drijver, terwijl de divisie Consumer het beter deed dan verwacht. Ook de brutomarge is beter dan waar SNS Securities op had gerekend, terwijl TomTom volgens Den Drijver de kosten goed in de hand heeft weten te houden.

Verder had Den Drijver er al geen rekening mee gehouden dat TomTom een reactie zou geven op het rapport dat de analist recent publiceerde, waarin hij een scenario schetste waarin het management TomTom van de beurs zou halen. Hierbij zou Apple het bedrijf de helpende hand bieden.

SNS Securities ziet vooralsnog geen reden om het advies voor TomTom te wijzigen en herhaalt daarom het koopadvies. In totaal staan er momenteel 3 koop-, 6 houd- en 5 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht negatief is.