Consensus Fugro blijft buitengewoon positief

Fugro verhoogde recent de verwachtingen voor geheel 2008, desondanks daalde de koers van het aandeel. Analisten stellen dat de verhoging al was in ingecalculeerd en dat het aandeel meebeweegt op het sentiment in de sector. Voorlopig is de consensus voor het aandeel nog buitengewoon positief.

Winstverwachting
Fugro verwacht dit jaar hogere resultaten te boeken dan waar eerder dit jaar op was gerekend. De bodemonderzoeker houdt tegelijk rekening met de voor het bedrijf negatieve effecten als gevolg van aanhoudend lagere prijzen van olie en minerale grondstoffen. Fugro verwacht dat hierdoor projecten bij kleinere opdrachtgevers in de olie- en gasindustrie zullen oplopen.

Fugro verwacht over geheel 2008 een omzet te kunnen realiseren van ruim 2,1 miljard euro (2007: 1,8 miljard euro). De nettowinst zal, afgezien van onvoorziene omstandigheden, naar verwachting ten minste 275 miljoen euro bedragen (2007: 216 miljoen euro) hetgeen een toename met meer dan 27% betekent ten opzichte van het vorig jaar. De nettowinstmarge loopt hiermee op tot ruim 13% (2007: 12%).

Fugro blijft optimistisch vooruitkijken. De grote oliemaatschappijen, die de belangrijkste opdrachtgevers zijn van Fugro , hebben aangegeven dat zij zullen blijven investeren in nieuwe wingebieden voor de productie op lange termijn.

Fugro zal op 6 maart 2009 de definitieve jaarcijfers over het gehele jaar 2008 publiceren.

Betere positie
Analisten stellen dat de koersdaling van Fugro meevalt in vergelijking met die van de meeste sectorgenoten. Het bedrijf is op diverse terreinen actief en in een betere positie dan andere bedrijven, aldus de analisten.

Analist Danny van Doesburg stelt dat het wachten is tot de olieprijs weer aantrekt. Dit zal volgens de analist de angst wegnemen dat projecten worden uitgesteld. Fugro heeft vaak projecten die over meerde jaren lopen. Sectoren die op korte termijn actief zijn, zoals boorbedrijven, worden nu het meest geraakt, aldus de analist. Van Doesburg heeft momenteel voor het aandeel een koopadvies uitstaan met een koersdoel van 65,50 euro.

Het koersdoel voor het aandeel Fugro is door analist Quirijn Mulder van ING Wholesale Banking verlaagd naar 28 euro van 74,50 euro. Het advies blijft buy. De analist zet het koersdoel lager om de recente lage olieprijs en de zwakheid van de aandelenmarkten weer te geven.

Voor het aandeel staan op dit moment 17 koopadviezen en 1 houd- en 1 verkoopadvies uit. De consensus voor het aandeel is hierdoor nog steeds buitengewoon positief.