Ahold favoriete supermarkt

De uitbreiding in België die Ahold recent aankondigde wordt door analisten verwelkomd en gezien als een van de groeipijlers voor het supermarktconcern. Mede daarom wordt Ahold door sommige zakenbanken gezien als een van de favoriete aandelen binnen de supermarktsector.

Veelbelovende expansie

De analisten van Rabobank zien veel potentie in de uitbreiding van AH-winkels in België. Volgens hen kan het een van de groeipijlers voor het concern worden met een geschatte EBIT-marge van 2-4%. Rabobank wijst op het voordeel van Albert Heijn in inkoop en productieactiviteit ten opzichte van de Belgische concurrenten.

De analisten hebben een prijsvergelijking gemaakt en concluderen dat Albert Heijn in België gemiddeld een prijsvoordeel heeft van 10% ten opzichte van Delhaize en een gelijk prijsniveau als Colruyt . Rabobank hanteert voor Ahold een ‘buy-advies’ met een koersdoel van 12,50 euro.

Sectorfavoriet

Het koersdoel voor Ahold is door de Japanse zakenbank Nomura Securities verhoogd van 11 euro naar 12,50 euro. Na recente seizoensberichten heeft analist Nick Coulter zijn winstprognoses voor Europese supermarkten licht neerwaarts bijgesteld. Voor West-Europa valt volgens de analist geen groei te verwachten, terwijl de activiteiten in Zuid-Europa terug gaan vallen.

In het komende jaar zal er echter licht aan het einde van de tunnel te zien zijn, aldus Coulter. Binnen de sector ziet de analist Ahold als een van de ‘Key Picks’ en mede daarom heeft hij zijn ‘buy-advies’ voor het aandeel gehandhaafd.

Consensus

Momenteel staan er voor Ahold 13 koop- en 7 houdadviezen uit, terwijl slechts 1 zakenbank een verkoopadvies hanteert. De consensus voor het aandeel is zodoende positief.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 10,79, wat dichtbij de huidige koers van het aandeel ligt. De koersdoelverhoging van Nomura laat echter zien dat analisten meer opwaarts potentieel zijn gaan zien.