Vodafone stelt markt gerust

Vodafone maakte deze week zijn resultaten over het derde kwartaal van het fiscale boekjaar 2013 bekend, die minder slecht waren dan waar de markt op had gerekend. Daarbij herhaalde het Britse telecomconcern zijn outlook voor het gehele boekjaar en verwacht het ook in de toekomst aan zijn dividendbetalingen te kunnen voldoen.

Resultaten laatste kwartaal 2012

In het derde kwartaal van het fiscale boekjaar 2013 zag Vodafone de totale omzet dalen met 2% tot 11,4 miljard pond. Vooral Zuid-Europa drukte op de resultaten van het bedrijf, waar de omzet in Spanje en Italië daalde met respectievelijk 11% en 14%.

In Nederland zag het bedrijf de omzet afnemen met 3,5% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit was vooral het gevolg van lagere opbrengsten uit roaming, ofwel de inkomsten uit bellen vanuit het buitenland.

Om de dalende omzet te compenseren gaat Vodafone snijden in het Europese personeelsbestand, waarbij onder meer 1000 banen in Spanje verdwijnen. Zo wil Vodafone de kosten verder verlagen.

Herhaling doelstellingen

Wel herhaalde Vodafone zijn verwachting dat de aangepaste operationele winst voor het gehele boekjaar in een bandbreedte van 11,1 miljard tot 11,9 miljard pond uitkomt, waarbij Vodafone zelf rekent op de bovenste regio hiervan. Analisten raamden dit op 11,6 miljard pond.

Daarnaast stelde het Britse telecomconcern beleggers gerust door aan te geven dat de huidige kasstroom voldoende zal zijn om toekomstige dividendbetalingen te kunnen doen.

Koers omhoog

De koers van het aandeel stond donderdag dan ook ruim 2% hoger, wat volgens analisten het gevolg is van lagere verwachtingen van de markt. Analist Robin Bienenstock van Sanford C Bernstein wijst erop dat veel mensen waren uitgegaan van een fors ondermaatse prestaties ten opzichte van de verwachtingen.

Voor het aandeel staan momenteel 15 koop-, 9 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel overwegend positief is. Met een gemiddeld koersdoel van 187,57 pond zien analisten daarnaast nog een opwaarts potentieel voor de koers van circa 10%.