Energiedivisie Brunel heeft het moeilijk

Brunel maakte vrijdag bekend dat het over 2012 de omzet fors heeft zien toenemen, maar dat door boekhoudfouten in het afgelopen kwartaal het bedrijfsresultaat flink is gedaald. De uitzender verwacht daarnaast dat in het lopende jaar met name de activiteiten in de offshore-projecten gaan afnemen.

Boekhoudfouten

De resultaten over het afgelopen kwartaal waren een forse tegenvaller. Door overschatting van de omzet en de kosten in de VS was er een eenmalige post in het vierde kwartaal van 8,1 miljoen euro. Mede hierdoor zakte het bedrijfsresultaat ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 56% tot 8,7 miljoen euro.

Vooral bij de energiedivisie zag Brunel de winstgevendheid afnemen in het afgelopen kwartaal. De daling stokte uiteindelijk bij 86% tot 1,8 miljoen euro, wat te wijten was aan een stijging van de operationele kosten met 53%.

Uiteindelijk kwam de omzet in het laatste kwartaal van 2023 uit op 311,6 miljoen euro, een stijging van 7%. Over heel 2012 kwam de omzet uit op 1,23 miljard euro, een toename van 26% ten opzichte van 2011.

Verwachtingen 2013

voor dit jaar gaat Brunel ervan uit dat de activiteit bij de offshore-projecten significant gaat afnemen. Desondanks verwacht de detacheerder een lage enkelcijferige groei voor de energiedivisie.

Verder gaat Brunel voor Nederland uit van een stabilisering van de omzet en voor Duitsland rekent de uitzender op een hoge enkelcijferige groei.

Consensus

Momenteel staan er voor het aandeel 3 koopadviezen en 1 houdadvies uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies heeft uitstaan. De consensus is daardoor positief, maar gezien de tegenvallende resultaten mag ervan worden uitgegaan dat analisten hun taxaties neerwaarts zullen bijstellen.

Met een gemiddeld koersdoel van 42,33 euro is het verwacht rendement 10,63%.